Dijeta inspirisana mjesecom Ramazanom

Mnoge zvijezde i fitness treneri religiozno izbjegavaju ugljikohidrate u večernjim satima uvjereni da se tako debljaju.
No, nova dijeta, inspirirana muslimanskim svetim mjesecom Ramazanom, sugerira upravo suprotno
Istraživanje je pokazalo da večernje uživanje u zdjeli tjestenine zapravo može smanjiti rizik od dijabetesa i srčanih bolesti, piše Mail Online.

Tim znanstvenika sa Hebrejskog sveučilišta proveo je istraživanje proučavajući prehranu muslimana za vrijeme Ramazana, kada pripadnici islamske vjeroispovijesti poste preko dana ali jedu ugljikohidrate u teškim večernjim obrocima, prenosi Tportal.

Složeni ugljikohidrati su dobar izvor energije, a uključuju tjesteninu, kruh i rižu i grahorice. Utvrđeno je da takav režim prehrane povećava sitost i osjećaj sitosti, te utječe na proizvodnju hormona povezanih sa faktorom rizika od srčanog napada.

Profesor Zecharia Madar, znanstvenik u izraelskom Ministarstvu obrazovanja, objasnio je: ‘Ideja je došla iz studije o prehrani muslimana tijekom Ramazana, kada se posti tijekom dana a u večernjim satima jedu obroci bogati ugljikohidratima. Tada se bitno mijenja razina lučenja hormona leptina, grelina i adiponectina.’

Istraživanje je pokazalo da su ispitanici imali bolje rezultate razina šećera i masnoća u krvi, te razina infekcija, pa rezultati upućuju na prednosti unosa ugljikohidrata u večernjim satima.

Profesor Madar kaže kako je njihov sljedeći korak utvrđivanje mehanizam koji dovode do pozitivnih rezultata. Studija je objavljena u časopisu Obesity and Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases.

(24sata.info)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close