DF tvrdi: SDA i HDZ žele izvršiti ekonomski državni udar

Nije prošlo ni mjesec dana od imenovanja, a Vlada FBiH je zapala u duboku krizu

Predsjedništvo Demokratske fronte (DF) na jučer održanoj sjednici dalo je punu podršku politici koju članovi DF-a vode u izvršnoj vlasti i upravljanju javnim resursima. Ekonomski program DF-a ”Vizija 14-22” promoviše depolitizaciju u upravljanju javnim preduzećima, saopćeno je iz Demokratske fronte.

U saopćenju se kaže Predsjedništvo DF-a želi “izraziti žaljenje da su rukovodstva HDZ-a i SDA čini se odlučila da, zbog uspostave političke kontrole nad jednim ili dva upravna i nadzorna odbora, dovedu u pitanje euroatlantsku budućnost naše zemlje i put u EU i NATO”.

Vezana vijest: Ni mjesec od imenovanja a Vlada FBiH već u krizi: I HDZ i DF zaprijetili bojkotom sjednica

Vezana vijest: Ni mjesec od imenovanja a Vlada FBiH već u krizi: I HDZ i DF zaprijetili bojkotom sjednica – See more at: http://www.avaz.ba/clanak/174744/df-tvrdi-sda-i-hdz-zele-izvrsiti-ekonomski-drzavni-udar#sthash.EHLSeNOH.dpuf

“Naš cilj je da u javna preduzeća uvedemo princip stručnosti i da njima rukovode najbolji stručnjaci iz date oblasti, a nikako politički podobni kadrovi. To su preduzeća u vlasništvu svih građana i građanki ove zemlje, a ne stranački plijen. DF neće dozvoliti političke smjene i imenovanja, nego samo prema zakonskim procedurama i putem otvorenog javnog konkursa u resorima kojima upravljaju naši ministri. Predsjednistvo DF-a dalo je punu podršku svim ministrima DF-a na svim nivoima vlasti da istraju u primjeni DF-ovog programa i nastave provoditi naše osnovne politike i štititi zakonitost i javni interes u upravljanju javnim preduzećima”, navode iz DF-a

Ističu da najavljeno uvođenje novih propisa kojima se reguliše izbor upravnih i nadzornih odbora u javnim preduzećima, a koja su “nesumnjivo protivna važećem Zakonu o privrednim društvima”, smatraju nezakonitim i ravnim ekonomskom državnom udaru.

“Naši predstavnici u vlasti će poduzeti sve mjere da zaštite zakonitost u radu Vlade, onih ministarstava kojima upravljaju ministri iz DF-a, te javnih preduzeća koja se nalaze u njihovim resorima. Zakonom je nedvosmisleno propisano da su vlasnici javnih preduzeća resorna ministarstva i pokušaj izmjene te činjenice putem krnje odluke Vlade je put u haos. Osnovni zadatak svakog trenutnog člana upravnih i nadzornih odbora, odnosno članova uprave je zaštita zakonitosti u radu firmi, te imaju obavezu da odbiju provesti nezakonite odluke koje bi bile donesene od strane Vlade Federacije. Imat će punu podršku DF-a u tome! Pozivamo sve političke stranke, nevladine organizacije i međunarodnu zajednicu da nam se u tome pridruže”, dodaje se u saopštenju Demokratske fronte.

Autor: A. Vr. – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close