BiHPolitika

DF kreče u pregovore o vlasti na federalnom i državnom nivou

DEMOKRATSKA FRONTA ODLUČILA: Komšić kreće u pregovore o formiranju vlasti pod OVIM UVJETIMA!

Demokratska fronta započinje pregovore o formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou, odlučilo je Predsjedništvo DF na sjednici koja je počela danas u 12 sati.

Demokratska fronta započinje pregovore s parlamentarnim strankama o formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou, odlučilo je većinom glasova Predsjedništvo te stranke, koje danas zasijeda u Sarajevu.

Kako piše u današnjem saopćenju, na osnovu očekivanja velikog broja građana BiH koji su dali podršku DF-u kao multietničkoj, građanskoj stranci, te izboru člana Predsjedništva BiH, radna grupa Predsjedništva DF predložila je zaključke da ova stranka započne pregovore  o formiranju većina za mandatni period 2012. – 2022.

Posljednja sjednica Predsjedništva DF-a, odžana je 12. marta , i tada je izostao jasan odgovor na pitanje hoće li DF prihvatiti ili odbiti poziv lidera SDA Bakira Izetbegovića da sudjeluje u vlasti. Formirana je radna grupa (Zlatko Miletić, Ekrem Prošić, Dženan Đonlagić, Milan Dunović, Alma Kratina i Mahir Mešalić), koja je dobila zadatak da formulira zaključke višesatne rasprave o tome treba li Demokratska fronta sudjelovati u vlasti.

Golema većina članova Predsjedništva DF-a izjasnila se pozitivno, no uz osam jasno postvljenih principa kojih se mora prodržavazi pregovaračka delegacija Demokratske fronte.

Prea nezvaičnim informacijama,  o tome su u četiri oka krajem protekle sedmice razgovarali stranački lideri DF i SDA, Željko Komšić i Bakir Izetbegović, i navodno su postigli punu suglasnost oko svih otvorenih pitanja.

U nastavku teksta pročitajte Zaključke s današnje sjednice Predsjedništva Demokratske fronete koje će u nastavku današnjeg zasijedanja razmatrati odnose unutar tzv. Bh.bloka.

1. U svjetlu najavljenih izmjena ustava BIH i Izbornog zakona BiH zalažemo se za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu (Sejdić-Finci, Pilav, Zornić i Šiaku) kojim je BiH naloženo uspostavljanje političkog sistema koji će omogućiti svim građanima BIH da učestvuju na izborima bez diskriminacije na osnovu etničke pripadnosti.

2. U kontekstu EU integracija, zalažemo se za provedbu svih ranije usvojenih zakona i strategija Predsjedništva BiH i PS BIH sa ciljem aktiviranja MAP-a te članstva u NATO-u.

3. Insistiramo na ekonomskim reformama i dodatnom zapošljavanju s ciljem jačanja domaće ekonomije.

4. Zalagat ćemo se za sprovođenje aktivnih mjera koje će obezbijediti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svim građanima.


5. Insistiramo na donošenju propisa iz oblasti radnog zakonodavstva u skladu sa međunarodnim radničkim standardima.

6. Insistiramo na rješavanju sigurnosnih izazova, te potpunoj vladavini prava u borbi protiv kriminala, terorizma i opšte korupcije u bh. društvu.

7. Pažnju posvetiti rješavanju prava i statusa demobilisanih boraca i njihovih porodica.

8. Hitno poduzeti mjere za realizaciju masovnih infrastrukturnih javnih radova u oblasti saobraćajnog povezivanja.

alt

SB

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close