DF BiH: Budžet FBiH za 2014. godinu predstavlja tzv. “predizborni budžet”

Budžet FBiH za 2014. godinu predstavlja tzv. “predizborni budžet”, potvrđujući punu svjesnost vladajućih stranaka da gube povjerenje građana i građanki.

Proteklih dana smo svjedoci pokušaja čelnih ljudi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i njihovih pojedinih kolega i kolegica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH da svim metodama uvjere javnost u pozitivan karakter usvojenog Nacrta budžeta FBiH za 2014. godine. Ovim potezima pokušavaju sakriti istinu da ovaj Budžet daje konačnu ocjenu (ne)radu izvršne vlasti u Federaciji BiH, jer ovaj Budžet kontinuirano oslikava neuspješne reformske pokušaje, neispunjena predizborna obećanja i opće stanje nerada koje je obilježilo ovu Vladu u protekle tri godine.

Zasigurno, usvojeni Nacrt budžeta za 2014. godinu predstavlja tzv. “predizborni budžet”, što pokazuje punu svjesnost vladajućih stranaka da gube povjerenje građana i građanki. Svjesni ove činjenice, vladajuće stranke se koriste svim raspoloživim sredstvima, uključujući u ovom slučaju i Budžet, da naredne godine osiguraju minimalni broj biračkih glasova. Ovo se neporecivo manifestuje kroz planirane izdatke kojima se žele kratkoročno dodvoriti pojedinim kategorijama budžetskih korisnika. Naime, ovakve politike će u narednim godinama Federaciju Bosne i Hercegovine i Bosnu i Hercegovinu u cjelini zarobiti u dužničku krizu, koju će osjetiti sve kategorije stanovništva.

Samo neki od ekonomskih pokazatelja karaktera Budžeta za 2014. godinu to potvrđuju:

– Planirani prihodi manji su za 5% u odnosu na Budžet za 2013. godinu. Interesantno je da su prihodi od poreza planirani sa povećanjem od 3% , ali su neporezni prihodi manji za 30%, prvenstveno na poziciji prihoda od dividendi i udjela u profitu javnih preduzeća i finansijskih institucija (-78 miliona KM).

– Planirani rashodi manji su od ovogodišnjih za 2% ili za 33,2 miliona KM. Iako su ukupni rashodi planirani na nešto manjem nivou u odnosu na 2013. godinu (nesrazmjerno umanjeni u odnosu na umanjenje prihoda), to umanjenje nije zahvatilo i plaće i naknade državnih službenika i službenica pa su iste povećane za 5 % ili za 14 miliona KM.

– Izdaci za otplatu dugova u visini od 885,37 miliona KM, veći su od planiranih u Budžetu 2013. godine za 27%.

– Projektovan je deficit u visini od 655.125.000 KM i isti je čak za 57% ili za 236,9 miliona KM veći od planiranog deficita u Budžetu 2013. godine. Ovo je rekordan deficit Budžeta Federacije BiH.
Iz prethodnih pokazatelja postaje jasno da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nije uspjela da realizuje predizborna obećanja odnosno da unaprijedi život građana i građanki. Naprotiv, protekle tri godine su ogledalo političkih nesuglasica i previranja, koje će imati nesagledive negativne posljedice po bosanskohercegovačku društvo.

U totalnoj mjeri je zanemaren poticaj i razvoj realnog sektora, privlačenje direktnih stranih investicija, reforma javnog sektora i provođenje strateških društveno-ekonomskih politika koje bi, zasigurno, ublažile neke od indikatora usvojenog Nacrta.

Konačno, usvojeni Nacrt budžeta je dokaz dnevno-političkog odlučivanja i apsolutne apstinencije državničkih strateških politika, koje za Bosnu i Hercegovinu predstavljaju jedini spas, kako u ekonomskom, tako i u društvenom smislu.

DF BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close