Deset odličnih savjeta koje svi znaju, ali ih se niko ne pridržava

Deset općepoznatih zdravstvenih savjeta koji djeluju, ali ih se malo ko drži.

1. Više se krećite

Svakodnevno kretanje za mnoge je izazov. Malo ko će se odlučiti za stepenice kad je tu dizalo. Šetnja, igra s djecom, košenje trave, pranje poda, pješačenje do posla ne čini se tako nemogućim misijama, ali mnogi ne uspijevaju. Sve aktivnosti koje uključuju kretanje ne jačaju samo mišiće, nego vas i oslobađaju od stresa. Razmislite, kretanje ne mora biti sat vremena u teretani ili 45-ak minuta aerobnog plesa. Dakako, bilo bi super kad bi do toga došlo. U međuvremenu, više se krećite.

2. Izbacite loše masnoće

Izbjegavajte očite izvore kao što je u ulju pržena hrana, hamburgeri, salame, kobasice. Majonezu, maslac i umake treba jesti u ograničenim količinama. Margarin sasvim izbacite, kao i kolačiće, kolače i kekse koji sadrže slične krute biljne masti ili transmasti.

3. Prestanite pušiti

Otkako je 1960. godine pala maska s lica duhanske industrije, liječnici sa 100% sigurnošću znaju da cigarete dramatično utječu na pojavu teških bolesti i prerane smrti. Nažalost, mladi još uvijek nasjedaju na reklame. Budući da su one očite zabranjene zakonom, bogata duhanska industrija se probila do Hollywooda, gdje se pušenje izjednačuje s pravom na bunt i čvrstim stavom. Valjda vam je jasno da ovisnici nemaju čvrsti stav. Odustanite od samo jedne cigarete… one sljedeće.

4. Smanjite stres

Život je stres. No, kako smanjiti izvore nepotrebnog stresa? Postoje razne tehnike. Najvažnije je odrediti prioritete i kloniti se perfekcionizma. Provedite 30 minuta dnevno radeći nešto što vam se sviđa. I izbjegavajte teške ljude kad god je to moguće (nemojte ni vi biti jedan od njih).

5. Zaštitite se od zagađenja

Ako ne možete živjeti u okolišu bez smoga, barem izbjegavajte zadimljene sobe, prometna područja i vježbanje u blizini prometnica. Vježbajte u čistom parku ili na plaži. Uzgajajte što više bilja u kući i oko nje. I koristite što manje plastičnih materijala.

6. Zavežite sigurnosni pojas

Statistike pokazuju da sigurnosni pojasevi smanjuju smrtnost u nesrećama i pomažu ublažiti potencijalne ozljede u automobilu. Da, postoje iznimke, ali one su statistički zanemarive.

7. Čistite zube koncem

Nedavne studije su otkrile izravnu vezu između dugovječnosti i čišćenja zubi zubnim koncem.

8. Izbjegavajte prekomjerno pijenje alkohola

Iako nedavna istraživanja pokazuju da čaša vina na dan može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti, sve više od toga može uzrokovati druge zdravstvene probleme, kao što su one s jetrima, bubrezima te pojavu raka.

9. Pozitivan pogled na život

Sasvim sigurno postoji veza između pogleda na život i zdravlja. Veselo srce doista pomaže kao lijek.

10. Dobri geni puno znače

Da, ovo je nemoguće kontrolirati, roditelji su tu prije nas. Ipak, važno je znati da je veza između genetike i zdravlja moćna. Upoznajte se s poviješću bolesti u svojoj bližoj obitelji pa smanjite druge faktore rizika koje možete kontrolirati. Na pojavu bolesti često ne utječe jedan, nego niz nepovoljnih faktora. Pa samo zato što su vam jedan ili oba roditelja prerano umrli, ne znači da se ne možete suprotstaviti genetskom naslijeđu.

(Net.hr)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close