Deset najbeskorisnijih diploma sa kojima se teško dolazi do posla

IAKO imaju visoku stručnu spremu mnogi se dojučerašnji studenti nakon fakulteta često nađu na burzama rada. Portal Business Insider ovih je dana donio deset najbeskorisnijih diploma uzimajući u obzir zaposlenost i godišnju zaradu s tim diplomama u Americi.

10. Ljudski resursi i unapređenje osoblja

Istraživanje Georgetown Centera pokazalo je kako diplomanti u granama ljudskih resursa i unapređenja sposobnosti u SAD-u imaju prosječni godišnji prihod 70 tisuća dolara. S druge strane, prvostupnici (baccalaureusi) s iskustvom imaju prosječne godišnje prihode 57 tisuća dolara.

9. Kriminalistika i vatrogasna služba

Iako je posao koji obavljaju stresan i opasan, u Americi diploma inženjera zaštite od vatre (fire protection engineer) nije na cijeni. Diplomanti u ovim područjima zarađuju prosječno 66 tisuća dolara godišnje, a prvostupnici s iskustvom 56 tisuća.

8. Grafički dizajn i komercijalna umjetnost

Diplomanti s navedenim zanimanjem u SAD-u zarađuju godišnje oko 50 tisuća dolara, dok uz master diplomu i bez radnog iskustva godišnje mogu zaraditi i do 61 tisuću dolara.

7. Muzička akademija

Prvostupnici muzičkih akademija u Americi godišnje zarađuju 46 hiljada dolara, a oni s diplomom i bez iskustva 55 hiljada.

6. Mediji

Prvostupnik novinarstva s iskustvom godišnje će u SAD-u zaraditi 51 hiljada dolara, dok diplomirani novinar u istom razdoblju zaradi tek dvije hiljade dolara više.

5. Marketing i istraživanje tržišta

Prvostupnici zarađuju prosječno 65 hiljada dolara godišnje, a diplomanti 81 hiljadu.

4. Hemijski inženjering

Prvostupnik hemijskog inženjeringa u SAD-u godišnje će zaraditi prosječno 94 000 dolara, a diplomirani kemijski inženjer 102 hiljade.

3. Informacijski sustavi

Diplomanti koji su završili ovaj smjer i rade poslove kao što su obrada, unos i kontrola podataka godišnje u SAD-u zarade 81 hiljadu dolara, a oni koji su završili tri godine fakulteta oko 66 hiljadu.

2. Farmaceutska nauka i administracija

Američki prvostupnici s ovim zanimanjima godišnje zarade 108 hiljada dolara, a diplomanti prosječno 110 hiljada.

1. Jezici i dramska umjetnost

Na prvom mjestu beskorisnih diploma nalaze se diplomanti iz jezika i dramskih umjetnosti. Osim što je u tim područjima visoka stopa nezaposlenosti, mala su primanja, pa tako diplomanti u SAD-u godišnje zarade prosječno 58 hiljada dolara, a prvostupnici 44 hiljade dolara.

index.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close