Privreda

Deset državnih firmi duguje za struju 14,6 miliona KM!

“Elektroprivreda BiH” šalje opomene, kamate rastu

Deset državnih firmi duguje za struju 14,6 miliona KM!

Deset državnih firmi duguje „Elektroprivredi BiH“ za električnu energiju ukupno 14,6 miliona maraka, pokazali su ekskluzivni dokumenti koji su u posjedu „Dnevnog avaza“.

Najveći dužnik za električnu energiju, zaključno sa 31. martom ove godine, jeste mostarski „Vodovod“ s ukupno 3,5 miliona KM, u šta su uračunate i zatezne kamate.

Pravdaju kolapsom

Na drugom neslavnom mjestu je sarajevski „Vodovod“ s dugom od dva miliona KM, koliko duguje i sarajevski GRAS.

Iako je s ovim kompanijama, kako se navodi u dokumentima, napravljen reprogram dugovanja radi naplate potraživanja, on se uopće ne poštuje i ove firme, faktički, troše električnu energiju, a godinama izbjegavaju plaćanje svojih obaveza.

Ovakvi podaci indikativni su iz prostog razloga što domaćinstva koja ne plate račun u roku od osam dana, ubrzo ostaju i bez struje sve dok ne isplate svaki fening, i to uz kamatu. Upozorenja, očito, ne važe za sve, jer se državnim firmama gleda kroz prste.

A one, kako je navedeno, pravdaju svoje dugovanje lošim finansijama, ali i upozorenjima, poput „Vodovoda“ i GRAS-a, da bi u slučaju isključenja električne energije u gradu nastao kolaps, kao što se desilo prije dvije godine.

Koristili agregate

Saznajemo da je sarajevskom ViK-u prije nekoliko godina zbog enormnog duga, koji je samo rastao, bila isključena i struja u upravnoj zgradi, ali da su čelnici ovog preduzeća mjesecima održavali sistem putem agregata samo kako ne bi izmirili svoje obaveze.

Na spisku dužnika je i travnička Konfekcija „Borac“ s dugom od 1,4 miliona KM, zatim  slijedi BHRT s dugom od 1,3 miliona KM, kojem je ostavljeno da obaveze mora ispuniti do kraja ovog mjeseca.

Dužnici u stečaju

Među kompanijama koje su završile u stečaju, a duguju milionske iznose, nalaze se „Unis Tools“ Vogošća sa 600.000 KM i „Krivaja“ Zavidovići s milion KM duga. Ovo dugovanje naplaćivat će se iz stečajne mase, ako se ikad i naplati.

Lista dužnika

3,5 miliona KM „Vodovod“ Mostar
2 miliona KM „Vodovod“ Sarajevo
2 miliona KM GRAS
1,4 miliona KM „Borac“ Travnik
1,3 miliona KM „Unis Pretis“ NIS
1,3 miliona KM BHRT
1 milion KM KTK Visoko
1 milion KM „Krivaja“
600.000 KM „Unis Tools“
500.000 Klinički centar Tuzla

 

– m.avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close