Visoko

Der Standard bosanske piramide nazvao podvalom

Austrijski list Der Standard objavio je danas članak pod naslovom “Lažne piramide za pravi novac” koje govore o piramidama u Visokom i dr. Semiru Osmanagiću, istraživaču, arheologu i profesoru koji se nalazi na čelu Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.

 Der Standard Arheološki park opisuje kao “ezoterični mamac za građane zapadne i centralne Evrope u bosanskom gradiću Visoko” i u koje dolaze hiljade avanturista iz cijelog svijeta. Među njima je i Rosina Kaiser iz Švicarske koja se nalazi u grupi sa Austrijancima i Nijemcima. Neki su tu dvadeseti put.

“Tokom svake naše posjete imamo iscjeljujuća iskustva”, kaže Rosina koja predvodi dolaske turista koji plaćaju 930 eura. Ona je uvjerena, piše Der Standard, da u Visokom postoje piramide koje su izgrađene mnogo prije “poznate historije”.

Kako je kazala, mediji su cenzurisani kada je u pitanju izvještavanje o piramidama u Visokom. Prema tvrdnjama, ispod površine nekih brda u okolini Visokog nalaze se ostaci drevne civilizacije koja je postojala prije 29.000 godina.

“Međutim, u Visokom se ne mogu pronaći ‘simboli prahistorijske civilizacije’. Investitor koji stoji iza cijelog projekta je dr. sci. Sam Semir Osmanagić koji radi odličan marketing. Prema njegovoj web stranici, Osmanagić stalno posjećuje Austriju, Sloveniju, Grčku, Izrael, Slovačku, Češku i SAD kako bi držao predavanja o bosanskim ‘piramidama’. Tvrdi da se u Visokom nalazi najveći sistem piramida u svijetu. One su povezane podzemnim tunelima. Još 2006. godine Udruženje evropskih arheologa nazvalo je njegove tvrdnje ‘okrutnom prevarom'”, navodi austrijski list.

“Općina Visoko u ovom slučaju ostala je rezervisana. Visoko je u stvari u srednjem dobu bio izuzetno važan grad. U njemu je prvi bosanski kralj Tvrtko krunisan. Ostaci crkve govore o ovom dobu. No, biznismeni znaju da podvala donosi novac”, navodi Der Standard.

N1

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close