Visoko

Dennis Gratz: Zašto nema pravične naknade od velikih zagađivača za Visoko?

Na osnovu inicijative Nermine Vehabović-Rudež, vijećnice NS-a u Općinskom vijeću Visoko, danas je federalni zastupnik Dennis Gratz uputio pitanje prema Federalnom ministarstvu turizma i okoliša u kojem traži da se odgovori na koji način Termoelektrana Kakanj planira isplatiti naknadu za zagađenje ugroženim zajednicama u Visokom.

“Ono što želimo saznati jeste u kojem iznosu je Termoelektrana Kakanj isplatila naknadu za zagađenje kao veliki zagađivač na prostoru Zeničko-dobojskog kantona u prema Fondu za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine, te kako time obuhvatiti širi prostor i istinski zaštititi ugrožene zajednice”, kazao je Gratz.

“Da li je općina Visoko, po ovom osnovu, učestvovala u raspodjeli sredstava za naknadu koju je uplatila Termoelektrana Kakanj? Naime, mjesne zajedncie Dobrinje, Moštre, Poriječani, Buzić Mahala, Seoča, Mali Trnovci, Radovlje su direktno pogođeni zagađenjem. Ministarstvo turizma i okoliša Federacije BiH treba biti u posjedu drugih relevantnih informacija u vezi sa osiguranjem naknada za lokalnu zajednicu u konkretnom primjeru, te moramo pokrenuti stvari kako bismo pružili odgovarajuću naknadu općini Visoko koja trpi posljedice zagađenja”, zaključio je Gratz.

nasastranka.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close