PolitikaSvijet

Demokracija i diktatura – Obrnuti svijet američke naracije

Masovni mediji Zapada iskrivljuju stvarnost tako što diktaturu prikazuju kao demokraciju i obrnuto. Normalno i logično je postalo nenormalno i nelogično, sve zahvaljujući ogromnom utjecaju masovnih medija kroz koje gotovo u sve domove prodire vizija koja može biti potpuno pogrešna.

Na primjer, Sjedinjene Države su od 243 godine postojanja oko 222 godine provele u ratovima, intervencijama, genocidima, uzurpaciji teritorija, udarima u svrgavanje predsjednika i vlada, pružajući potporu najkrvavijim režimima i drugim ne manje važnim radnjama, ali sebe smatraju izvorom i podrijetlom demokracije.

Dakle, nije čudno da se kroz neprekidnu političku propagandu skriva američka prošlost i njezina zlokobna sadašnjost, zbog čega mnogi u svijetu vjeruju da je ta zemlja na prvom mjestu u svijetu po društvenim slobodama i blagostanju.

Paradoksalno je da se danas rasizam i bijeda, apologija očigledne sudbine Sjedinjenih Država, kao i neki znakovi dekompozicije zemlje, primjećuju čak i u analitičkim krugovima.

Koliko su mediji moćni dovoljno potvrđuje činjenica da u Americi više od 50 milijuna siromašnih ljudi luta ulicama, ali su i dalje uvjereni da su oni vlasnici jedinog Boga koji ih štiti od svih zala i izmišljenih neistina koje su se usadile u svijest stanovništva koje je u svakom trenutku bombardirano kontroliranim dezinformacijama.

Diktatura je i kada svakog američkog građanina prati virtualni sustav, gdje je CIA vlasnik Facebooka. Valja napomenuti da je britanski novinar Tom Hodgkinson u svom članku “S prijateljima kao što je ovaj” jasno objasnio kako su od 1999. SAD stvorile kapitalni fond “In-Q-Tel” za ulaganja u visoke tehnologije, te kako identificirati i partnere i tvrtke koje razvijaju nove tehnologije kako bi svoja rješenja predstavile Središnjoj obavještajnoj agenciji.

Logično je da je Mark Zuckerberg s uspjehom kojeg je postigao Facebook postao milijarder u dobi od 23 godine, ali se prešućuju više od 40 milijuna dolara koje je CIA uložila u njegovu tvrtku kako bi napredovala kao društvena mreža. Između ostalih, Amazon, Microsoft i Wikipedia također uspješno surađuju u ovom deformiranju stvarnosti.

Nedavni napad na iranski komunikacijski sustav u kojem su blokirani međunarodni iranski kanali Press TV i HispanTV, koji na globalnoj razini prikazuju događaje sa suverenog stajališta, pokrenule su elitne korporativne mreže koje koriste Googleovu digitalnu platformu i njezinu internetsku stranicu. You Tube, koji je pod kontrolom Pentagona, uklanjanjem sadržaja demonstrira nervozu elite koja ne trpi da se njezina platforma koristi za objavu drugačijih, jasnih i objektivnijih vijesti, što ih navodi da se ti glasovi ušutkaju mjerama kojima se flagrantno krše temeljna ljudska prava, u koja se u SAD vole zaklinjati. Podsjetimo i na sve veću agresiju na kritične medije iz Rusije i Kine, čak i medija iz Kube i Venezuele, među ostalima, što znači da cenzura postaje svakodnevni obrazac u tretiranju informacija.

Ali se ipak da naslutiti da su odluke Donalda Trumpa zapravo simptom njegove slabosti. Američki predsjednik povećava nestabilnost na Bliskom istoku i na međunarodnim energetskim tržištima, ukidajući izuzeća za sve zemlje koja kupuju iransku naftu od 2. svibnja, čime iranski izvoz nafte želi svesti na nulu.

Ako Indija, Italija, Grčka, Japan, Južna Koreja, Turska, Kina i kineski otok Tajvan i dalje budu kupovali naftu iz Irana, SAD će protiv njih aktivirati ozbiljne protuzakonite sankcije. Nekoliko država je već izrazilo svoje protivljenje ovoj mjeri, ali bi većina trebala pokazati neposluh američkom režimu, kao što su već učinile Kina i Turska.

Treba napomenuti da su SAD postale prvak neoliberalnog terorizma u svim njegovim aspektima; ekonomskoj agresiji, prijetnjama svih vrsta, stvaranjem robota za širenje lažnih vijesti, špijunaži na najvišoj razini, privatnim zatvorima i sustavom s najvećim brojem zatvorenika u svijetu, vojskom koja ubija civile, ali strahuje od svake iskusnije vojske, potpori kolonijalizmu, krađi teritorija, itd. Ovo su samo neki dokazi unutarnjeg i globalnog državnog terorizma kojeg provodi “elita” Washingtona.

Srećom, nove američke generacije sve više kritički razmišljaju. Istina, ne uvijek duboko, jer se čini da socijaldemokraciju i kapitalističku državu blagostanja, koju vezuju za Kanadu, Švedsku ili Francusku, vide kao najviši stadij ljudskog razvoja.

U tom smislu među američkoj mladeži visoko kotiraju Bernie Sanders ili Alexandria Ocasio-Cortez. Iz tih se krugova mogu čuti glasovi protiv rata, za bolje obrazovanje, zdravstvenu skrb i uspostavu širokih sloboda u zajednici. Međutim, vrlo je upitno imaju li Bernie Sanders i Alexandria Ocasio-Cortez rješenja za lijepe stvari za koje se zalažu.

Za kraj spomenimo najvažnije zaključke o toj zapadnoj diktaturi. Prvo, što su veće agresija sankcijama, kaznama, prijetnjama i terorizmom, suvereni svijet više jača, do te mjere da je američka hegemonija slabija nego je ikada bila.

Drugo, gušenje i uklanjanje iz etera ili internetskog prostora svih glasova koji govore istinu dokazuje utjecaj istinitih informacija, stoga svaki napad na slobodu izražavanja znači slabost i očaj, što su jasni znakovi naglog pada ka dnu.

Treće, sve sugerira da je svako proturječje između socijalne pravde i izrabljivačkog neoliberalizma uvijek bila riješena u korist prve, što će se vrlo brzo potvrditi u povijesnim terminima, osim ako poremećena osoba u američkoj upravi ne pokrene nuklearni rat.

Zahtjev za paralelnim svijetom, stvaranje nove libertarijanske arhitekture na internetu, ekonomiji i među vladama, treba nas podsjetiti da se nikada društvene i političke promjene nisu odvijale tako brzo kao u XXI stoljeću i da bi kraj ultrakonzervativnog carstva mogao biti vrlo blizu. Puno prije nego što i najveći optimisti očekuju.


N. BABIĆ – Logicno.com

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close