Dejvid Bart: Stotine miliona KM nestaju zbog zloupotreba javnih nabavki i privatizacije

Korupcija šteti svim sektorima ekonomije i sprečava strane investitore da stvaraju nova radna mjesta, izjavio je u intervjuu za “Dnevni avaz” direktor Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH Dejvid Bart (David Barth), prvi čovjek misije koji će nadgledati najveći dio budžeta američke vlade namijenjenog projektima pomoći građanima u BiH.

– Investicije podižu standard života građana, a korupcija koči razvoj. Jačanjem institucija za borbu protiv korupcije građani će imati bolje mogućnosti da prijavljuju korupciju na svim nivoima. Naš cilj je da se stvori percepcija u društvu u kojem korupcija, jednostavno, nije prihvatljiva. Ona se mora suzbijati svaki dan, na poslu, u školi, kod ljekara, a posebno kod glasačke kutije – kaže Bart.

On od septembra prošle godine, kada je imenovan, veoma uspješno provodi USAID-ove napore na jačanju bh. institucija, pogotovo u oblasti borbe protiv korupcije.

Rak društva

Kako se bh. institucije i cijelo društvo može boriti protiv korupcije uzme li se u obzir da je ona duboko ukorijenjena te da smo po ovoj negativnoj statistici prvi u Evropi?

– Korupcija je rak koji izjeda demokratsko društvo na način da širi cinizam i nepovjerenje među ljudima. Za vladu SAD-a borba protiv korupcije prioritet je na globalnom nivou, kao što je to i prioritet Ambasade SAD-a u BiH. Ambasador Patrik Mun (Patrick Moon) često je govorio o opasnosti da se korupcija nastavi taložiti.

USAID se bori protiv korupcije u BiH kroz više programa. U julu 2012. godine USAID je inicirao projekt Antikorupcijske mreže (ACCOUNT) da bi podržao nevladin sektor i medije u stvaranju pritiska prema bh. vlastima da provode antikorupcijske reforme koje su potrebne za EU integracije. Dakle, SAD u potpunosti podržava antikorupcijske aktivnosti u BiH, ali mi ne možemo eliminirati korupciju. Mi možemo vama pomoći da eliminirate korupciju. Bh. vlasti moraju harmonizirati zakonodavstvo u državi kao i ekonomski ambijent, zatim uskladiti poreznu politiku, omogućiti kompanijama da budu konkurentne u EU.

Nedavno ste izjavili da “Američka vlada stoji iza svakog građanina BiH koji se želi boriti protiv korupcije”. Kako ohrabriti građane da prijavljuju korupciju?

– Vlada SAD stoji iza svakog bh. građanina u nastojanju da prijavi korupciju. Nema više vremena za gubljenje. Za svaku sekundu u kojoj se tolerira korupcija u ovoj državi, 47 KM se izvlači iz ekonomije. To je novac koji bi mogao biti iskorišten za izgradnju puteva ili škola ili za plate čestitih policajaca. To je kao kada biste podigli poreze za 400 KM za svakog građanina. Mi osiguravamo tehničku pomoć za povećanje transparentnosti u javnim nabavkama na lokalnom nivou, kao i na višim nivoima.

Stvoriti ambijent

Ključno će, međutim, biti stvoriti ambijent za pravosuđe da se odlučno obračuna s korupcijom i privrednim kriminalom. Kakav je vaš stav u vezi ovoga i u kojoj je mjeri je USAID uključen u jačanje pravosudnih institucija i agencija za provođenje zakona?

– Sudeći prema istraživanju nevladinog sektora jako malo slučajeva korupcije je otkriveno, a još manje procesuirano. Studije “TI” govore da se 70 posto slučajeva vezanih za korupciju odbace. Ovo znači da u praksi korupcija u BiH postaje legalna i postaje zapravo cijena nekog biznisa. Ovo pogotovo dolazi do izražaja na najvišim nivoima vlasti, gdje stotine miliona KM godišnje nestaju zbog neodgovornih transfera, te zloupotreba javnih nabavki i privatizacijom javnih preduzeća.

Zato što ne vide da se procesuiraju koruptivna djela, bh. građani vjeruju da se situacija nikada neće promijeniti. Oni su s pravom sumnjičavi. Eliminiranje korupcije treba biti svačiji interes, a ključno za tako nešto jeste nezavisno i efikasno pravosuđe. Vlada SAD  je posvećena tome da sarađuje sa pravosudnim institucijama u BiH kako bi pomogla da sistem bude transparentniji i efikasniji. Nije cilj da se kritiziraju zakondavci, sudije ili tužioci, već da se svi zajedno fokusiraju na ono što treba biti riješeno.

Otključajte svoje potencijale

BiH je zemlja koja gladuje za stranim investicijama, ali strani investitori ne dolaze. Šta je potrebno uraditi da bi se ovo stanje promijenilo?

– Posljednja istraživanja govore o tome da je najveća briga bh. građana ekonomska kriza i nezaposlenost. U isto vrijeme opada povjerenje građana u državne strukture, što uključuje i pravosuđe. Taj trend bi se trebao uzeti dosta ozbiljno.

Ambasador Mun je nedavno podvukao pet načina putem kojih se može promovirati investicije u BiH. Potrebno je pojednostaviti procedure oko pokretanja biznisa, smanjiti stope poreza i doprinosa, modernizirati zakon o radu, smanjiti broj poslovnih sporova, jer novac je vrijeme, te na kraju borba protiv korupcije. Ako pitate da li BiH ima šanse u globalnoj utrci investicija, moj odgovor bi bio da, ali mora da poboljša ambijent za biznis, kako bi privukla investicije, te “otključala” svoje potencijalne resurse koje su potrebne za razvoj.

Vlada SAD je, prije svega putem USAID-a, od 1995. godine u BiH investirala 1,6 milijardi dolara

USAID trenutno implementira 36 projekata u vrijednosti od 146 miliona dolara

Dnevni avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close