Dejton uspostavio podjelu moći bez čega ne bi slavili 20 godina

Dejtonski sporazum nije savršen ali uprkos njegovim manama uspostavljen je sistem podjele moći bez kojeg mi danas ne bismo mogli proslavljati njegovu 20 godišnjicu, rekao je Bill Clinton, bivši američki predsjednik na svečanom ručku upriličenom na univerzitetu Dejton povodom dvije decenije od potpisivanja.

Clinton je na ručku, kome je kao zvanica prisustvovao i predstavnik Nezavisnih novina, rekao da Dejton jeste stvorio komplikovani sistem koji može dovesti do političkih blokada, ali da to ne smije biti izgovor da se mladim ljudima onemogući bolja budućnost.

„Nijedan politički blok ne bi trebalo da traži političku korist za sebe kroz pat poziciju koja spriječava mladima budućnost. Izabrani zvaničnici moraju da preuzmu vodstvo u tom procesu a SAD i međunarodna zajednica će vam biti prijateljui koji će vas podržati“, rekao je Clinton.

Dodao je da je u sporazumu bilo važno naći formulu koja će omogućiti zastupljenost svih u politici i istovremeno sačuvati jedinstvenu zemlju koja ima budućnost.

Naglasio je da je nakon njegove posljednje posjete BiH povodom 20-te godišnjice Srebrenice, jedan od ohrabrenja bio susret sa tročlanim bh. Predsjedništvom jer je, kako je naveo, došlo do promjene retorike i želje da se nešto pozitivno uradi, ali im nedostaje kapacitet da to mogu da sprovedu.

„Sposobnost predsjednika RS, koji je svog protivkandidata pobijedio sa razlikom od jednog procenta, da spriječi da dođe do bilo kakvog napretka je za svaku kritiku, ali, na kraju krajeva, svi mi praktikujemo pragmatičnu politiku i moramo imati vlast koja uključuje sve“, rekao je Clinton.

crnadak-clinton

Drugi najupečatljiviji događaj za njega je bio susret sa Ćamilom Durakovićem, gradonačenikom Srebrenice na obilježavanju u Potočarima.

„Bio je to nevjerovatan govor 36-godišnjeg načelnika opštine koji je rekao da je slučajni preživjeli. Otac i brat su mu ubijeni, svi školske kolege takođe, a rekao je da ni nakon 20 godina ne zna zašto je on preživio. On je uprkos te tragedije pokazao na takođe mladog premijera Srbije i rekao „ja sam ga pozvao da dođe. Mi moramo zajedno raditi na novom početku“, rekao je Clinton.

Izrazio je saučešće za dva vojnika koja su ubijena u terorističkom napadu u Sarajevu.

Pohvalio Richarda Holbrookea, glavnog dejtonskog pregovarača,  sjetio se američkih diplomata koji su poginuli na Igmanu, i podsjetio kako je došlo do uslova za postizanje sporazuma.

„Dejton je bio moguć jer su se promijenile okolnosti na terenu ne samo zbog NATO kampanje nakon Srebrenice nego i napredovanja hrvatskih i bošnjačkih snaga što je dovelo do promjene odnosa kontrola teritorije koje su, kasnije, samo djelimično korigovane tokom pregovora“, rekao je Clinton.

Dodao je i da su dvojica senatora u američkom kongresu predstavile prijedlog uspostavljanja fonda za investicije u mala i srednja preduzeća u BiH, obećavši pomoć njegove fondacije da se nađu finansijska sredstva za projekat.

Prije Clintona, govorio je Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, koji je izrazio nadu d a će 20 godišnjica od potpisivanja biti prekretnica u smislu shvatanja njegove važnosti.

„Za mene je potpisivanje sporazuma značilo veliki razlog za slavlje. Nadam se da ću za pet godina, ili možda i ranije, moći doći ovdje i reći vam da smo u BiH konačno postigli konsenzus o tome da Dejtonski sporazum postane naš državni praznik. To je moja velika želja koju dijelim sa vama. Razlog što ne dijelimo taj praznik je taj što nas dijele različiti pogledi na proteklih 20 godina“, rekao je on.

crnadak-dejton-1

Pozvao je bilo koga da, ako može, pronađe bolji sporazum koji će biti prihvatljiv svima u BiH – sva tri konstitutivna naroda i oba njena entiteta.

„Ali dok se to ne desi, hajde da koristimo ono što nam je donio Dejton. Hajde da komuniciramo i da se bolje međusobno razumijemo. Cijenim ulogu SAD koje su bile jedan od ključnih faktora da rat bude zaustavljen. A najodgovornija osoba da smo imali tu inicijativu je Bil Clinton“, rekao je Crnadak.

Konferenciji su prisustvovali i američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack, visoki predstavnik Valentin Inzko, pomoćnik zamjenika državnog sekretara SAD Brain Hoyt Yee, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović i brojni drugi.

Oni su svi učesnici konferencije o Dejtonu, čiji će vrhunac biti na 21. novembar, na lokaciji na kojoj je sporazum potpisan, u vojonoj bazi Rajt Paterson blizu Dejtona.

(Nezavisne)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close