Darwinovo pismo u kojem odbacuje Bibliju ide na aukciju

U studenom 1880. Darwin je primio pismo mladog odvjetnika F.A. McDermotta u kojem ga traži odgovor na pitanje vjeruje li ili ne vjeruje u Novi Zavjet.

Pismo engleskog znanstvenika i prirodoslovca Charlesa Roberta Darwina u kojem piše da ne vjeruje u Bibliju kao božansko otkrivenje niti u to da je Isus bio Sin Božji, uskoro ide na aukciju, a procjenjuje se da bi moglo postići cijenu od 70.000 do 90.000 dolara, prenosi The Guardian.

U studenom 1880. Darwin je primio pismo mladog odvjetnika F.A. McDermotta u kojem ga traži odgovor na pitanje vjeruje li ili ne vjeruje u Novi Zavjet.

“Ako sam imao zadovoljstvo čitanja vaših knjiga, osjećam da na kraju nisam trebao izgubiti svoju vjeru u Novi Zavjet. Razlog zbog kojeg Vam pišem je taj da mi odgovorite s da ili ne na pitanje vjerujete li u Novi Zavjet”, napisao je McDermott.

Darwin je 24. studenog 1880. , točno 21 godinu nakon što je izašla njegova čuvena knjiga “Podrijetlo vrsta” koja je označila novu epohu u razumijevanju evolucije organskog svijeta, kratko odgovorio mladom odvjetniku da ne vjeruje.

“Dragi gospodine, sa žaljenjem Vas obavještavam da ne vjerujem u Bibliju kao božansko otkrivenje, stoga niti u Isusa Krista kao Sina Božjeg”, napisao je autor prve moderne teorije o evoluciji živih bića pomoću koncepta razvijanja svih životnih oblika procesom prirodnog odabira.

Darwinov odgovor naći će se na aukciji 21. rujna u aukcijskoj kući Bonhams u New Yorku.

Taj prirodoslovac iz 19. stoljeća u širokom je luku izbjegavao odgovoriti na to pitanje od izdanja knjige 1859. U sada već klasičnom tekstu, Darwin je predstavio svoju teoriju prirodne selekcije u sklopu koje se vrste razvijaju kroz genske varijacije.

Pismo McDermottu, iako mnogo manje rječito od njegovih tipičnih pisama, jedinstveno je zbog svog teološkog sadržaja. “Ako ste Darwinov kolekcionar, ovo je jedinstveni komad. To je poanta cijele rasprave”, kazala je Cassandra Hatton, specijalistica u odjelu za knjige u aukcijskoj kući Bonhams.

Darwin je desetljećima izbjegavao objaviti svoje ideje o evoluciji kako bi zaštitio svoju obitelj od bilo kakve naznake skandala, posebno svoju religioznu ženu. U odgovoru McDermottu, napisao je “privatno” na vrhu pisma, značajni dodatak koji podrazumijeva provokativan sadržaj. Čak i u dobi od 71 godine, bio je veoma oprezan u izražavanju uvjerenja o vjeri.

“Darwin se nikada nije šepurio s time da ne vjeruje, no to nikada nije zanijekao”, kazao je David Quammen, autor biografije “The Reluctant Mr Darwin” i autor ilustriranog izdanja “Podrijetla vrsta”. “Također, nikada to nije stavio na papir tako iskreno kao što je McDermottu”, dodao je.

McDermott nije bio prvi kojeg je zanimao Darwinov kredo, a nagađa se i odgovor na pitanje zbog čega je Darwin odlučio prekinuti zavjet šutnje.

Početkom kasnih 1860-ih Joseph Plimsoll uputio je nekoliko pisama Darwinu “duboko zabrinut za spasenje njegove besmrtne duše”. Anonimac pod nazivom “Božje dijete” 1871. napisao je: “Oh čovječe, čovječe, čovječe, zašto se zaviti u svoje mračne teorije vlastite mašte i potrošiti svoje dane kako bi se dokazalo da je Bog lažljivac?”. Slična pisma su uslijedila.

Možda je Darwin bio iscrpljen upitima i molbama, a možda je i McDermottov iskreni apel zajedno s uvjerenjem da neće objaviti odgovor uvjerilo Darwina da to riješi izravno. “Mogu samo zamisliti što mu je prolazilo kroz glavu kada je dobio ovakav odgovor”, kazala je Hatton.

McDermott je održao riječ te je pismo ostalo privatno više od sto godina. Zadnji put se na aukciji našlo 1996.

Nakon Darwinove smrti 1882., počele su kružiti glasine o preobraćenju na smrtnoj postelji. No, pismo koje je Darwin napisao dvije godine ranije pokazuje da to nije točno.

“Magla i laž okruživali su temu Darwinovog vjerovanja ili nedostatak istog više od jednog stoljeća”, rekao je Quammen. Ustvrdio je da je pismo McDermottu iz 1880. pravi povijesni
dokument koji potvrđuje sve ostale prave dokaze koje imaju o Darwinovom strogom, hrabrom agnosticizmu tijekom druge polovice njegovog života.

Aukcijska kuća Bonhams navodno je istaknula “veliki interes” za pismo. Prodavat će se uz druga dva Darwinova pisma, njegovu potpisanu fotografiju i druge znanstvene i tehnološke artefakte.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close