Darko Babalj, zastupnik SDS u Parlamentu BiH: Politika koju svi u vlasti vode u ovom periodu vodi u politiku konflikta i podjela

Politika koju svi u vlasti u BiH vode u ovom periodu vodi u politiku konflikta i podjela. Rezultat politike konflikta i podjela je možda kratkoročna dobit političkih poena, dugoročno je gubitak pomoći, a to znači probleme građanima oba entiteta, upozorava u intervjuu za Vijesti.ba Darko Babalj, zastupnik SDS u Parlamentu BiH. Apeluje na aktuelne vlasti na svim nivoima da se uozbilje i da svi zajedno pronađemo snagu da pomognemo ugroženom stanovništvu.

VIJESTI.BA: Ukupna šteta nakon poplava u BiH iznosi oko četiri milijarde KM. Jeste li očekivali tako veliki iznos?

BABALJ: S obzirom na situaciju u kojoj smo se našli i nakon obilaska poplavljenih područja, očekivao sam toliki iznos. Onaj ko nije posjetio Doboj, Bijeljinu, Maglaj, Šamac i ostale poplavama pogođene gradove, zaista se nije mogao uvjeriti u katastrofalno stanje na terenu.

Obišao sam poplavljena područja i zaista sam svjestan da se desila ogromna katastrofa.

VIJESTI.BA: Da li se i u kojoj mjeri situacija nakon poplava koristi za politizovanje?

BABALJ: Sugerišem, molim i nadam se da ćemo konačno, nakon ovoga što nam se desilo, smoći snage da zajedno pomognemo narodu. Bojim se da politika koju svi u vlasti vode u ovom periodu vodi u politiku konflikta i podjela.

Rezultat politike konflikta i podjela je možda kratkoročna dobit političkih poena, dugoročno je gubitak pomoći, a to znači probleme građanima oba entiteta. Apelujem na sve nivoe vlasti u BiH da se uozbilje.

VIJESTI.BA: Kako su, prema Vašem mišljenju, bh. vlasti na svim nivoima odgovorile na majsku prirodnu katastrofu?

BABALJ: Još je rano ulaziti u duboku analizu, jer još imamo otvorenih rana, a rana je svaka poplavljena kuća, svako poplavljeno poljoprivredno dobro, fabrika… Ipak, neće se moći pobjeći od analize jer je sve vidljivo i opoiljivo. Ne može se dati argument da ste nešto uradili, ako to niste uradili.

U ovom trenutku najvažnije je da se interventno i dugoročno pomogne građanima.

VIJESTI.BA: Kako gledate na set mjera Vlade RS za sanaciju štete nakon poplava? Fond solidarnosti?

BABALJ: Vlast u RS se valja u sopstvenom blatu, jer nemaju ideju i nemaju rješenje. Mi iz opozicije moramo biti svjesni situacije da moramo doprinijeti nečemu kako bi građanima bilo bolje.

Stoga konstruktivno predlažemo neke stvari. Sutra ćemo reći da smo to predlagali i da smo ukazivali na loše postupke vlasti. To će se pokazati. Ipak, to nama ne daje za pravo da kao opozicija ne uradimo nešto što bi bilo korisno građanima.

VIJESTI.BA: SDS ima prijedloge za sanaciju štete. Možete li nam pojasniti o čemu se radi. 

BABALJ: Tajkuni, sa imenima i prezimenima, treba da vrate 400 miliona poreza koji su dužni. To je saniranje 10 posto štete. To je prva interventna stvar koja bi bila dobra za građane. Dakle, držva treba da funkcioniše onako kako bi trebalo da funkcioniše, odnosno da poštuje svoje zakone, Ustav i sistem. Dakle, naplatiti poreze.

Ne može se pričati o nečemu ozbiljnom, a da niste predložili i pokrenuli izmjene i dopune Zakona o budžetskom finansiranju, da niste napravili rebalans budžeta. Ne može se pričati o nečemu ozbiljnom ako niste uradili ono za šta imate ovlaštenja da interventno djelujete.

Zašto ne napravimo rebalans budžeta, usvojimo izmjene i dopune Zakona o budžetu? Je li neko iz vlasti namijenio neke stvari iz kojih treba da se izvuče novac? Svjesno smo da je u BiH u proteklom period omiljeno zanimanje kriminal i korupcija. To uvezujem sa revizorskim izvještajima. Da li moraju biti plaćeni upravni i nadzorni odbori? Moraju li biti plate ovakva kakve jesu?

To su pitanja na kojima se može reagovati za 48 sati. Zašto opozicija ne likuje? Naravno da ne želi, jer je narod zadesila nesreća. Nije korektno da mi iskorištavamo greške koje vlast evidentno pravi i pričamo političku priču da bismo dobili poene za izbore. Siguran sam da niko neće izvući političke poene iz nesreće koja nas je zadesila.

VIJESTI.BA: Smatrate da bi, barem iz moralinih razloga, Upravni odbor Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH i direktor Miro Džakula trebali podnijeti ostavke?

BABALJ: Je li moguće da direktor firme ne zna šta se dešava u njegovom sistemu? Ukoliko je taj direktor ozbiljan, mislim da je to nemoguće. Za sve ono za šta su Cvjetinović i ostali, Džakula tvrdi da su tu kako bi to spriječili, a danas će odgovarati. Pitam Džakulu je li on u BiH, je li on direktor UIO BiH? Oni su njegovi prvi saradnici. Džakula je Cvjetinovića postavio na mjesto na kojem jeste prije četiri mjeseca uz argumente da je čovjek koji dobro poznaje sistem, čovjek koji je stao u kraj tekstilnoj mafiji…

Džakula govori o cijeloj situaciji kao da je na funkciju koju vrši postavljen danas. To je besmisleno. Radi se o njegovim saradnicima, sa kojima sjedi svaki dan, pije kafu, raspoređuje im zadatke. Valjda je mogao vidjeti sve ovo vrijeme da nešto ne funkcioniše.

U Upravnim odboru sjede ministri finansija, oni primaju platu 2.200 KM, mimo one ministarske. Imaju mjesečna primanja oko 10.000 KM. Rečeno je da je neko ukrao dvije milijarde KM, a vi ste, gospodo, u Upravnom odboru!

Danas je tema UIO BiH. Postoji 50 tema koje treba pod hitno da dođu na red. Kada dođe do promjene vlasti, ove stvari će biti tema.

Prema revizorskim izvještajima, 50 institucija u BiH prekršilo je zakon o javnim nabavkama. Pa šta je to drugo, nego kriminal i korupcija?!

VIJESTI.BA: Šta očekujete od oktobarskih izbora? Šta biste poručili građanima u tom smislu?

BABALJ: Građani će se opredjeljivati između dvije stvari. Da li vam je dobro, da li ste zadovoljni sadašnjom situacijom? Ukoliko jeste – pozdravljamo i povlačimo se u opoziciju. Ukoliko nije, izađite na izbore i dajte glas nekom drugom, misleći na SDS i Savez za promjene. Dajte nam priliku, pa nas kaznite za četiri godine, ukoliko ne budemo radili onako kako mislimo da treba da radimo.

Prva stvar kojom ćemo se baviti jeste borba protiv kriminala i korupcije, drugo je decentralizacija RS s prijedlogom BiH, a treće – vratiti povjerenje građana u sigurnost i u ovu državu.

Razgovarala: Nevena Šarenac

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close