Dani otvorenih vrata Franjevačkog sjemeništa i Postulature

Prošloga vikenda, 6. i 7. travnja 2013., bili su organizirani Dani otvorenih vrata Franjevačkog sjemeništa i Postulature u Visokom pod geslom iz Ivanovog evanđelja: „Dođi i vidi“ (Iv 1,45-51). Prijavljeni mladići imali su priliku upoznati se iz prve ruke sa životom u Sjemeništu i Postulaturi. Prijavljeno je dvanaest mladića od kojih su trojica bili osnovnoškolci i žele se upisati u Sjemenište, a devetorica su bili srednjoškolci ili studenti koji su htjeli vidjeti što je to Postulatura. Na početku susreta dobrodošlicu i pozdrav uputili su fra Josip Mrnjavac, I. prefekt i fra Danijel Rajić, meštar postulanata.

Organizirano je bilo i razgledavanje samostanske knjižnice, lapidarija, etno zbirke, crkve i ostalih sadržaja. Održana su i predavanja sa radionicama na temu duhovnoga poziva. Svaki momak je imao zaduženog jednog od postulanata koji se brinuo za njega kao „anđeo čuvar“ kroz protekli vikend. Kroz druženje sa sadašnjim kandidatima bilo u školi, na molitvi ili nogometu najbolje su mogli vidjeti kako izgleda život u Sjemeništu. Na kraju je uslijedila evaluacija susreta na kojoj su gosti iznijeli svoje dojmove koje su stekli kroz ovih par dana. Već ima nekoliko sigurnih momaka za narednu školsku godinu. Nadamo se da će se na jesen povećati broj budućih kandidata za fratre.

M. J.

Za upis u Sjemenište ili Postulaturu su potrebni sljedeći dokumenti:

– Krsni list

– Upisana sv. potvrda i slobodno stanje

– Osobno napisana i potpisana molba

– Izjava roditelja o suglasnosti

– Preporuka župnika o prikladnosti za redovničko i svećeničko zvanje

– Izvod iz matične knjige rođenih

– Liječničko uvjerenje

– Preslik dokumenata o završenom školovanju

– Točna adresa i broj telefona

Za dodatne informacije kao i prijave sjemeništaraca obratiti se na mail: [email protected]. Kandidate za Postulaturu prijaviti na mail: [email protected] ili se javiti na kontakte telefona fra Josipa Mrnjavca, I. prefekta sjemeništa i fra Danijela Rajića, meštra postulanata.

Tada Isus reče svojim učenicima: “Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom.“ (Mt 16, 24).

Emisija Bosna Srebrena (5. 4. 2013.)

U prilogu poslušajte novu 244. emisiju Bosna Srebrena u produkciji Franjevačkog medijskog centra Svjetlo riječi Sarajevo. Tema emisije je: Dani otvorenih vrata Franjevačke klasične gimnazije i sjemeništa u Visokom – uloga bosanskih franjevaca u utemeljenju i razvoju školstva u BiH.

bosnasrebrena.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close