Održan XIX. Sabor prezbitera Vrhbosanske nadbiskupije

U Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu održan je, 10. travnja XIX. Sabor svećenika Vrhbosanske nadbiskupije na čelu s nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem. Na tom redovitom godišnjem susretu, osim pomoćnog biskupa vrhbosanskog mons. dr. Pere Sudara, sudjelovalo je više od 200 dijecezanskih i redovničkih svećenika koji djeluju na teritoriju Vrhbosanske nadbiskupije među kojima i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovro Gavran. Najveći broj svećenika obavlja službe župnika i župnih vikara dok drugi djeluju u raznim institucijama: od djelatnika u Nadbiskupskom ordinarijatu vrhbosanskom i članova Stolnog kaptola vrhbosanskog preko poglavara Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu i Franjevačkoj teologiji kao i Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa „Redemptoris Mater“ (Majka Otkupiteljeva) u Sarajevu te dijecezanskog i franjevačkog sjemeništa u Travniku i Visokom kao i članova uprave Franjevačke provincije Bosne Srebrne i drugih službi na razini mjesne i krajevne Crkve u BiH te Vojnog ordinarijata BiH.

Susret je započeo zajedničkim Misnim slavljem u sjemenišnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda koje je predslavio kardinal Puljić. Na početku Mise, kardinal Puljić je izrazio radost da se svećenici okupljaju po 19. put, što je, kako je kazao, lijep broj ustrajnog i postojanog okupljanja. Nakon što je naglasio kako je ova Sveta misa najjači izražaj i izričaj zajedništva, kao i izvor izgradnje zajedništva, pozdravio je biskupa Sudara, provincijala fra Lovru i sve misnike kao i nazočne đakone i bogoslove. „Možemo reći da je danas u našoj Nadbiskupiji ovdje najveća koncentracija duhovne službe i raduje me da upravo iz ovog zajedništva možemo izmoliti potrebu milosti u našem poslanju, ali i za naše posvećenje“, kazao je kardinal Puljić.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je podsjetio da je ovo godišnje okupljanje prije devetnaest godina počelo na spomen Emausa – događaja o dvojici učenika koji putuju u Emaus iz Jeruzalema i prepoznaju uskrslog Isusa po lomljenju kruha. „I nama danas, svećenicima, u ovoj Godini vjere, u poslanju nove evangelizacije potrebno je to bitno: susresti Gospodina, prepoznati ga, vidjeti ga očima vjere kako bi mogli radosno trčati, naviještati“, kazao je kardinal Puljić ističući da naviještanje podrazumijeva žrtvu dok se, nasuprot toga, vlast oduvijek služila prijetnjom i kupovanjem. Podsjetivši na riječi Josipa Broza Tita upućene svom suradniku Rankoviću, kojem je sugerirao da će veći uspjeh imati „kupujući“ nego progoneći svećenike, potaknuo je svećenike da se na daju kupiti naglasivši kako je „velika milost biti slobodan za Božju stvar“. Ohrabrio ih je da se ne daju preplašiti, ucijeniti ili kupiti. Naglasio im je važnost razumijevanja riječi pape Franje kojim upozorava svećenike da onaj, kojem je dodijalo tražiti milosrđe, postaje nesretan i druge unesrećuje. „Dar je vjere vjerovati u dar milosrđa; i vjerovati da me Bog ljubi; i vjerovati da je iz ljubavi mene šalje jer mu je stalo do čovjeka“, kazao je kardinal Puljić, koji je na kraju svećenicima poručio: „Isusova mjerila nas trebaju voditi. Braćo moja, ovo okupljanje neka ohrabri našu svećeničku vjeru, naš svećenički identitet, naše svećeničko poslanje, naše prepoznavanje da smo voljeni i ta nas ljubav vodi da naviještamo, svjedočimo, vodimo i posvećujemo narod Božji“.

Na početku radnog dijela susreta župni vikar iz Međugorja i glavni urednik Hercegovine franciscane dr. fra Tomislav Pervan održao je izlaganje na temu: „Prikaz života i djela pape Benedikta XVI.“. Napominjući da je kölnski nadbiskup kardinal Joachim Meisner (Joahim Majsner) nazvao kardinala Ratzingera Mozartom u teologiji, usporedio je teološki put pape Benedikta XVI. sa simfonijom koja ima svoje stavke te ukratko prikazao njegov životni put od svećeničkog ređenja i profesora na njemačkim teološkim učilištima Freisingu, Bonnu, Münsteru, Tübingenu i Regensburgu preko službe nadbiskupa Münchena i Freisinga te prefekta Kongregacije za nauk vjere do izbora za papu. Iznoseći podatak da je papa Benedikt XVI. rođen je na Veliku subotu, 16. travnja 1927. te da je istog dana kršten jer je bio krhkog zdravlja, kazao je kako i njegov život bio u znaku Velike subote i teških događanja u svijetu prije, tijekom i nakon Drugog svjetskog rata. Spomenuo je da je kao profesor imao običaj svoja predavanja pročitati najprije svojoj sestri Mariji, koja mu je vodila kućanstvo, i pitati je, je li razumjela što piše pa tek onda izreći predavanje studentima. Istaknuo je njegovu važnu ulogu u izradi Katekizma Katoličke Crkve kojemu je dao snažan biblijski pečat te ga nazvao „biblijskim teologom par excellence“. Iznio je i neke naglaske iz pontifikata pape Benedikta XVI. napominjući da je isticao kako Crkva jest u svijetu ali nije od svijeta te naglašavao potrebu za tišinom jer se velike stvari rađaju u tišini, ali i govorio o slobodi savjesti, o potrebi da se u brizi za ekologiju vodi posebno briga o čovjeku… Nakon predavanja uslijedila je diskusija.

Potom je kancelar Vrhbosanske nadbiskupije preč. Ilija Orkić izvijestio o radu kancelarije te podsjetio na statističke podatke u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. O ekonomski stvarima nazočne svećenike upoznao je nadbiskupijski ekonom mons. Luka Kesedžić. Generalni tajnik Prve nadbiskupijske sinode vlč. dr. Mario Bernadić svoj kratki prikaz započeo je molitvom skraćene verzije molitve za Sinodu koja glasi: Oče nebeski, ti si nam po svome Sinu u znaku križa bio prepoznatljiv stijeg u svim kušnjama i nevoljama kroz našu dugu i burnu povijest. Danas proživljavamo nova iskušenja i izazove, zato molimo snagu i svjetlo Duha Svetoga. Neka Duh Sveti uveća našu ljubav prema Tebi i prema našoj mjesnoj Crkvi kako bismo dubokom vjerom, čvrstom nadom i nesebičnom ljubavlju kroz Sinodu pristupili obnovi svega u Kristu. Neka nas u našem hodu u novosti života prati i zagovara Blažena Djevica Marija, Majka Crkve. Po Kristu Gospodinu našem. Amen. Zamolio je da svaki dekanat izabere po jednog svećenika koji bi zajedno s dekanom bio koordinator u vezi s Sinodom te napomenuo da je izrada statuta Sinode u završnoj fazi te da će vrlo skoro izići i prvi broj biltena.

Završnu riječ uputio je kardinal Puljić te kazao da ovaj godišnji skup svećenika Vrhbosanske nadbiskupije ima višestruko značenje jer je riječ o permanentnom obrazovanju što iziskuje spremnost na poučljivost i otvorenost Duhu koji daje snagu i Crkvi i vitalnost navjestiteljima Božje riječi. Podsjetio je da Katekizam Katoličke Crkve definira Crkvu i kao Božji narod i Tijelo Kristovo i hram Duha Svetoga te da se pod partikularnom Crkvom razumije zajednica kršćanskih vjernika u zajedništvu vjere i sakramenata sa svojim biskupom zaređenim u apostolskom nasljeđu te da je ona i organizam i organizacija. Naglasio je da je za životnost organizma važan, osim djelovanja Duha Svetoga, i organizirani ljudski element. Ukratko je prikazao unutarnju organizaciju i djelovanje Vrhbosanske nadbiskupije naglašavajući potrebu suradnje i umrežavanja različitih institucija. „Prevažno je uskladiti sve elemente kako bi bili snaga Crkve i kao organizma i kao organizacije“, kazao je kardinal Puljić pozivajući sve da se ugrade u Crkvu kroz suradnju na raznim razinama kako bi, poput prve kršćanske zajednice bili „jedno srce i jedna duša“.

Susret je završen zajedničkim objedom u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu.

(kta)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close