Danas je Svjetski dan plesa

Svjetski dan plesa je praznik koji je ustanovio Međunarodni savjet za ples pri UNESCO-u 1982. godine i od tada se proslavlja širom svijeta. Ovaj praznik proslavlja se širom svijeta, na dan rođenja velikog reformatora igre Žana-Žorža Novera (Jean-Georges Noverre), 29. april 1727. godine, brojnim manifestacijama posvećenim plesu. Osnovna ideja ovog dana je podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

Specijalnu poslanicu, koja će biti pročitana na pozornicama širom svijeta povodom Svjetskog dana igre napisao je tajvanski koreograf, pisac, osnivač i umjetnički direktor tajvanskog teatra Cloud Gate Dance Lin Hvai-min, koji je poručio da je ples snažan izraz i da se on obraća zemlji i nebesima.

 

Hip hop

“On govori o našoj radosti, našem strahu i našim željama. Ples govori o nedodirljivom, a, ipak, otkriva nečije stanje uma, narav i karakter ljudi”, navodi ovaj svjetski priznati koreograf u svojoj poruci. “Ples je dragocjen. On je metafora samog života”, ističe tajvanski umjetnik.

 

 

Tango

“Poput mnogih kultura u svijetu, stanovnici Tajvana plešu u krugu. Njihovi preci vjerovali su da krug odvraća zlo. Povezanih ruku, oni međusobno dijele toplinu i kreću se u zajedničkim damarima. Ples zbližava ljude”, podsjeća on. Prema rečima Lin Hvai-mina, i ples se događa u tački nestanka. Pokreti nestaju kako nastanu, ples postoji samo u tom prolaznom trenu.

 

Balet

Ovaj priznati umjetnik često crpi inspiraciju iz tradicionalne azijske kulture i estetike da bi stvarao originalna djela sa modernim prizvukom, koja su učinila da mu Dance Europe oda priznanje rečima: “Nijedna trupa u svijetu ne pleše kao ‘Klaud Gejt’. Ona predstavlja osoben i zreo kineski koreografski jezik. Važnost ove evolucije azijskog plesa može se po značaju mjeriti sa uticajem Forsajtovog Frankfurtskog baleta na evropski klasični balet.”

 

 

Cloud Gate Dance

Među mnogobrojnim priznanjima koja je Lin Hvai-min dobio, nalaze se i počasni doktorati sa šest univerziteta u Tajvanu i Hong Kongu, zatim Tajvanska nacionalna nagrada za umjetnost, treća nagrada Džon D. Rokfeler, nagrada za najboljeg koreografa na Plesnom bijenalu u Lionu i Orden viteza umetnosti i književnosti francuskog ministarstva kulture. Godine 2005. časopis “Tajm”, svrstao ga je među “azijske heroje”.

Buka

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close