Danas je Đurđevdan

Romi širom svijeta danas obilježavaju svoj najveći kulturno-vjerski praznik Đurđevdan (Ederlezi). Simbolika Đurđevdana je prekid zimovanja i proslava povratka proljeća.
Kao tradicionalno nomadski narod, Romi bi ujesen prekinuli svoja putovanja i prezimili na jednom mjestu, a ovim praznikom obilježavaju pokretanje svoje čerge te ponovni odlazak na put.
Romi su u BiH najbrojnija nacionalna manjina, a pretpostavka njihove brojnosti kreće se između 75 i 100 hiljada. U Sarajevu će ovogodišnji praznik biti obilježen svečanom akademijom, a u Zenici, tek dva dana kasnije.
Predsjednik Romano centra, najpoznatijeg romskog udruženja u Zenici, Salko Musić, čestitajući Romima u BiH i svijetu Đurđevdan, tradicionalnim Bahtalo Herdelezi, kazao je da su na nivou BiH u toku projekti stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja i samoobrazovanja i ocijenio da je Zenica, sa projektima stambenog zbrinjavanja Roma, primjer dobre prakse.
Domovi se na Đurđevdan ukrašavaju cvijećem i raspupanim grančicama u znak dobrodošlice proljeću. Ovim povodom donosi se izvorska voda u koju se potapaju jaja, cvijeće, grančice mlade vrbe koje služe za jutarnje kupanje i umivanje. Vjeruje se da se ovim činom odbacuju negativnosti koje su se dogodile u protekloj godini. Nakon obrednog kupanja slijedi posebno svečano oblačenje, stavlja se nakit, svira romska muzika i pleše romsko kolo. Obično se na ovaj dan jede janje iz razloga što Romi vjeruju da jetra janjeta na ovaj dan ima magičnu moć za djecu i ukućane, jer donosi u kući život i radost.
Slična predaja sačuvala se i među Arapima, kako kršćanima, tako i muslimanima na Bliskom istoku, a potječe od poštivanja poganskog božanstva proljeća i plodnosti, koje se arapski naziva Hader, što znači ‘zeleni’.

rtvze.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close