- VIJESTI-TopSLIDEKultura življenjaLifestyle

Danas je dan crnih mačaka: Umjesto malera, donose sreću!

Sedamnaesti avgust u svijetu se obilježava kao dan crnih mačaka. Nepravedno optužene za različite besmislice, crne mačke vijekovima su proživljavale progon i torturu.

Međutim, u mnogim zemljama svijeta crne mačke smatraju se amajlijama i daruju se kako bi donijele sreću, novac, uspjeh, sigurnost.

Evo nekoliko zanimljivosti o njima…

Crne mačke smatraju se najboljim prijateljima mornara

Mačke su bile rado viđene na brodovima kako bi hvatale miševe, ali mornari su uglavnom preferirali crne mačke vjerujući da donose sreću i da će im osigurati siguran povratak kući (za razliku od, na primjer, žena, za koje se vjerovalo da posadi broda donose nesreću).

Sve crne mačke ustvari su tamnoplave

Na odgovarajućem svjetlu nijanse dlake crnih mačaka variraju od crne kao ugljen, sivocrne do braon crne. Postoje 22 vrste crnih mačaka, a jedina zvanično priznata je bombajska rasa čija je pigmentacija crne dlake mnogo veća kod mužjaka nego kod ženki, a visok nivo melanina u pigmentu prouzrokuje žute oči.

Egipćani su ih poštovali kao bogove

Stari Egipćani izrazito su cijenili crne mačke. Jedna od najpoznatijih figura crne mačke iz tog doba je Bastet, poznata kao Mačja boginja.

Za sve crne mačke koje su lutale gradovima smatralo se da su reinkarnacija te boginje. Svako tko bi nanio štetu crnoj mački bio bi kažnjen.

Vjeruje se da održavaju srećan brak

U Velikoj Britaniji vjeruju da je crna mačka povezana sa sretnim brakom, pa su crne mace često naslikane na pozivnicama za vjenčanje, karticama za mladence, kao i drugim ukrasima povezanim s vjenčanjem.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close