Danas biciklistička utrka ”Sarajevo Grand Prix”

Biciklistička trka ”Sarajevo Grand Prix”, projekt organiziran pod pokroviteljstvom Međunarodne biciklističke federacije (UCI), uz aktivnu podršku Tour de Francea, bit će održana danas u sklopu projekta ”Sarajevo u srcu Evrope”.

Očekuje se učešće oko 140 takmičara iz više od 20 zemalja svijeta, a utrka će predstavljati i Balkansko prvenstvo za 2014. godinu.

U Sarajevo će doći nekadašnji velikani svjetskog biciklizma poput Francuza Bernarda Hinaulta, Bernarda Theveneta, Irca Stephena Rochea, Amerikanca Grega Lemonda, Holanđanina Joopa Zoetemelka, Italijana Felicea Gimondija i drugih. Uz poznate bicikliste, u Sarajevo će doći i veliki broj drugih javnih ličnosti Francuske, koja ove godine u saradnji s organizacijom Tour de France želi posjetiti stratišta Prvog svjetskog rata, u kojem je ta zemlja izgubila oko milion i po ljudi.

Utrka počinje u 11.00 sati sa startom ispred Gradske skupštine u Istočnom Sarajevu. Biciklisti će voziti rutom preko Vogošće, Ilijaša, Visokog, Kiseljaka, Ilidže, Hadžića, Trnova, Istočne Ilidže, do centra Sarajeva, na Trgu BiH gdje je cilj utrke.

Službeni automobil “Tour de Francea”, marke “škoda”, koji je za ovu priliku specijalno dopremljen iz Francuske, sa službenim logom Tour de Francea tokom utrke će predvoditi bicikliste i imat će istu namjenu kao i na legendarnoj utrci.

Osim službene, organizirana je i utrka za rekreativce ”Sarajevo Tour” – biciklijada od Istočnog Sarajeva do Sarajeva.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close