Danas 477. godišnjica Gazi Husrev-begove medrese

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu, najstarija obrazovna institucija na Balkanu, danas obilježava 477. godišnjicu.

U povodu ove neizmjerno velike svečanosti te obilježavanja Dana škole, danas će se u amfiteatru ove medrese, uz prisustvo zvaničnika Islamske zajednice BiH, održati svečana akademija.

Nijet osnivača

– Profesoru dr. Adnanu Silajdžiću i i Ferhatu Šeti, svršenicima Medrese, bit će dodijeljena priznanja za životno djelo – kazao je Dževad Pleh za “Avaz”, predsjednik Komisije za obilježavanje Dana škole te profesor ahlaka i hadisa.

Kako je istakao Pleh, institucionalnu dugotrajnost, koja karakterizira sarajevsku Medresu, naš grad i narod mogu zahvaliti nijetu osnivača, odnosno temeljima na koje je ova vjerska ustanova postavljena.

– Gazi Husrev-beg je u samu njenu suštinu usadio koncept učenja svega onoga što je potrebno mladom čovjeku, što najbolje ilustrira tekst vakufname iz 1537., gdje su navedene osnovne smjernice u obrazovanju. On je insistirao da se pored šerijatskih nauka, uči i sve drugo što zahtijeva običaj i mjesto, što je praksa do danas – kazao nam je Pleh.

Odgojna nota

Medresa daje i posebnu odgojnu notu, naglasio je Pleh, kroz nastojanja da mladima ponudi zdrav koncept života.

– Danas imamo 430 učenika, smješteni u dvije odvojene zgrade muškog i ženskog internata. Zajedno imaju različite sadržaje, praćenje izbornih predmeta, sekcije, a imamo i mješovita odjeljenja. Od agresije pa do danas, Medresa je “porodila” oko 50 mladih hafiza, čuvara Kur'ana – naveo je Pleh.

Dolazak kroz ratni tunel

Medresa nikada, izuzev jednu godinu agresije školske 1993/1994., nije prestajala s radom.

– Već 1994. opustošene učionice su ponovo adaptirane za nastavu, a učenici iz unutrašnjosti dolazili su kroz ratni tunel. Nakon toga su vjerski autoriteti u drugim gradovima širom BiH samostalno počeli da formiraju medrese, kako  bi se onima koji su to željeli omogućilo da uče o vjeri, jer je bilo teško doći do opkoljenog Sarajeva. Tako su 1993. otvorene medrese u Visokom, Travniku, Tuzli, Mostaru i sve one imaju dobre rezultate – riječi su Pleha.

Vakat socijalizma

I u vakat socijalizma, unatoč previranjima političke i društvene naravi, Medresa je ostala postojana.

– Diploma nije bila priznata, ali su njeni polaznici bili spremni da trpe činjenicu da su marginalizirani. Svi oni su imali više ideala nego današnje generacije  – priča profesor Pleh, navodeći da su rahmetlije Mehmed ef. Handžića, Muhameda Sejida Serdarevića, Muhameda Dizdara, hafiza Ćamila Silajdžića, hafiza Trebinjca… dali veliki doprinos.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close