LifestyleTehnologija

Dan sigurnijeg interneta

VIDEO Zaštitimo našu djecu od nasilja na internetu!

(Patria) – Svakog 11. februara obilježava se Dan sigurnijeg interneta. Osnovna prava i sigurnost djece u školama danas je za 70 posto više ugroženo zbog masovnog korištenja Interneta i zbog toga što nasilje na internetu ne prestaje odlaskom djeteta kući. Danas su djeca izložena različitim oblicima nasilja kao što je fizičko, verbalno, socijalno, seksualno nasilje. Ali, čest uzročnik ovih oblika nasilja upravo jeste internet, jer djeca ulaskom u online svijet postaju potencijalna žrtva za nasilje, ukoliko nisu informisana, educirana i obučena samozaštitnim mehanizmima.

“Zlostavljanje putem interneta je specifičan oblika nasilja, jer žrtva nasilja može biti uvijek dostupna svom zlostavljaču. Djeca kao ranjiva kategorija su prilično podložna skupina s kojom je jednostavnije manipulisati. Najveći problem predstavlja činjenica što se zlostavljanje vrši od strane vršnjaka iz razreda, škole, odnosno poznanika. O problemu zlostavljanja djece i mladih na internetu se ne govori dovoljno, ne prepoznaje se kao vid nasilja, s obzirom da prema istraživanju Global Analitike čak 74 posto učenika smatra da zlostavljanje na internetu nije nasilje, već neki oblik šale. Zlostavljanje putem interneta direktno narušava osnovna prava djeteta propisana Konvencijom o pravima djeteta (Član 19), gdje se navodi da dijete ima pravo na zaštitu od matretiranja i zlostavljanja.

Svjetski dan sigurnijeg Interneta (Safer Internet Day – SID) međunarodni je događaj koji se održava svake godine u februaru, s ciljem promocije sigurnije i odgovornije upotrebu internet
tehnologija, kao i mobilnih telefona od strane djece i mladih širom svijeta. Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana sigurnijeg Interneta održava se danas, 11. februara 2020. Godine, kao nastavak prošlogodišnje teme pod nazivom ‘Zajedno za bolji intenet’ naglašavajući važnost uloge svih nas u stvaranju boljeg interneta”, saopćeno je Global analitika, centra za drzštvena istraživanja.

Povodom Svjetskog dana sigurnijeg Interneta Global Analitika predstavlja ilustrativni video kojim demonstriramo šta znači cyberbulling, kako može uticati na žrtvu nasilja, ali i kako prevenirati, odnosno spriječiti da vi ili neko iz vaše okoline postane žrtva nasilja na internetu. 

Ovim videom želimo omogućiti svima koji se žele informisati, ali i informisati druge o opasnostima koje vrebaju u cyber prostoru. Pogledaj, podijeli i informiši, jer cyberbulling nie cool i žrtva nije sama!

Global Analitika kontinurano već pet godina radi na suprostavljanju i suzbijanju nasilja na internetu širom Bosne i Hercegovine kroz realizaciju edukativnih i informativnih aktivnosti usmjerenih na djecu, mlade, roditelje i nastavno osoblje.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close