-TopSLIDEBiHPolitika

Dan OS BiH obilježen u kasarni Rajlovac

U povodu obilježavanja Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 16 godina od njihovog osnivanja, na lokaciji kasarne „Rajlovac“, 30. novembra 2021. godine, upriličena je „Prezentacija operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH“.

Prezentaciji operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH prisustvovali su ministar odbrane BiH Sifet Podžić, zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Mirko Okolić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Asim Sarajlić, predstavnici NATO i EUFOR štaba, ali i brojni drugi funkcioneri, najviši predstavnici MO i OS BiH, kao i vojno-diplomatski predstavnici akreditovani u BiH.

Za sve prisutne pripadnici Oružanih snaga BiH izveli su Prezentaciju operativnih sposobnosti, prezentaciju strojevih radnji i postupaka Počasne jedinice, demonstrirane su EOD sposobnosti, kapaciteti helikopterskih jedinica za repeling i gašenje požara, upotreba zemaljskog radara i sredstava PZO, te su prezentovana i motorna vozila koja koriste jedinice OS BiH.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić svim pripadnicima i pripadnicama Oružanih snaga BiH čestitao je 16. godišnjicu Oružanih snaga BiH, te naglasio da su za vrlo kratko vrijeme prikazane neke od sposobnosti Oružanih snaga BiH. „Vidjeli smo vrijednosti koje imamo i drago mi je da 16. godišnjicu formiranja OS BiH ne proslavljamo samo na svečanim akademijama već da možemo prikazati i operativne sposobnosti. Svim pripadnicima i pripadnicama Oružanih snaga BiH čestitam 16. godišnjicu Oružanih snaga BiH”, rekao je ministar Podžić.

Načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović u obraćanju medijima istakao je kako je nivo spremnosti Oružanih snaga BiH značajno podignut kroz niz aktivnosti u proteklom periodu, te naglasio snažnu međunarodnu podršku Oružanim snagama BiH koja se jasno manifestuje kroz podršku u jačanju kapaciteta, te unaprjeđenju sposobnosti i funkcija Oružanih snaga BiH.

Prezentacija operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH održana uz poštivanje epidemioloških mjera i aktuelne situacije s koronavirusom.

Patria

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close