Kultura

Dan džamija ove godine biće obilježen manifestacijom „Dani džemata i džamija”

„Naši džemati su naslijeđe plemenitih i aktivnih imama, prethodnika, koji su svojim radom, trudom i angažmanom, zahvaljujući ukupnom ambijentu u kojem su djelovali i radili smogli snage da formiraju svijest kod tadašnjih muslimana o značaju i važnosti džemata. Svjesni njihove vrijednosti, ali i naše odgovornosti i stanja u kojem se nalaze današnji džemati, svjedoci smo da vrijeme u kojem živimo i koje živimo dinamizira život pojedinca, pa i ljudske zajednice u cjelini“, saopšteno je danas iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta.

„Stoga matrica kojom se vodi organiziranje džemata treba  biti osmišljena i inovirana na način da, u kreiranju i vođenju džemata, uključi širi krug ljudi posebno mladih“, dodaje se dalje u današnjem saopštenju kojom je najavljena manifestacija „Dani džamije i džemata“.

Kako je naglašeno, cilj Islamske zajednice je ukazati na važnost, značaj, potencijal i spremnost da otvori vrata idejama i pogledima aktivnih i kreativnih ljudi, koji svoj pogled na život temelje na idejama i praksi vjere islama i tradiciji Bošnjaka.

„Kroz manifestaciju Dani džemata i džamija, želimo prepoznati potencijale i resurse koji se mogu staviti u pogon prvenstveno radi očuvanja džemata, njegovog unapređenja i institucionalnog organiziranja Zajednice na principima hanefijskog mezheba i maturidijskog akaida“, poručeno je iz Uprave za vjerske poslove.

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close