Dan D za izvoznike: U ponedjeljak o mogućem produženju roka za izvoz bh. roba u Hrvatsku

Bh. izvoznici proizvoda životinjskog podrijetla bi u ponedjeljak već mogli znati kakva će ih sudbina čekati od 1.1. 2013. kada Hrvatska počne sa primjenom strogih pravila na svojim granicama.

Naime, za ponedjeljak (19.11. 2012.) dogovoren je sastanak delegacije Bosne i Hercegovine predvođene ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem koji će sa ministrom poljoprivrede Republike Hrvatske Tihomirom Jakovinom razgovarati o aktuelnim pitanjima vezanim za nesmetan protok roba u oba pravca, te o pitanju izvoza u Hrvatsku nakon 1.1.2012.

Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo BiH, već je ranije najavljivao da se dogovara sastanak na kojem će, između ostalog, biti govora mogućem produženju roka za prekid uvoza pojedinih vrsta proizvoda iz BiH.

Naveo je da početak 2013. godine nije datum koji je Europska komisija decidno odredila nego preporučeni datum kada bi trebala prekinuti uvoz proizvoda iz BiH na svojoj granici. Hrvatska ima mogućnost da donese odluku kada će to biti, naveo je Kalaba.

Stručnjci navode da bosanskohercegovačke vlasti nisu do sada ozbiljno shvatile da se dio tržišta Hrvatske vezan za proizvode biljnog i životinjskog podrijetla može izgubiti ukoliko ne budemo udovoljili odgovarajućim uvjetima i imali odgovarajuću infrastrukturu za kontrolu kvaliteta. Zbog toga smo sada, navode, u situaciju da moramo moliti Hrvatsku da produži rok primjene strožih kriteterija, iako je bilo dovoljno vremena da vlasti urade ono što je bilo na njima i da izvoznike i čitavo gospodarstvo ne dovedu u situaciju u kojoj smo trenutno.

D.Kozina -ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close