Ilijaš dobija trgovinski centar, garaže, tržnicu

U Ilijašu su u novembru ove godine intenzivirani brojni građevinski radovi u urbanom dijelu grada što je, osim male saobraćajne gužve, izazvalo i veliko zanimanje građana. O svim aktuelnim projektima više informacija dala je zamjenica načelnika Općine Ilijaš i pomoćnica u Službi za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Meliha Avdibegović.

“Svim ovim aktuelnim radovima i projektima prethodile su pripreme i usvajanje brojnih regulacionih planova, samo stvaranje uslova za izgradnju na terenu, regulacioni planovi od Malešićkog mosta do Ilijaša, a u toku je izrada planova Podlugovi 1 i 2 , što je bio uslov za početak izgradnje”, kazala je Avdibegović.

Napominje da je osim uređenja pješačke zone i stambeno-poslovnog objekta Banovac, bila planirana i izgradnja javne garaže što bi smanjilo saobraćajne gužve i nedostatak parking prostora ali na javni poziv niko se nije javio. Ulica Ivana Franje Jukića i Kakanjska trebale bi postati dvosmjerne izgradnjom pješačke zone i zabranom saobraćaja u ulici 126. Ilijaške brigade i u vezi s tim je općinska služba uputila zahtjev nadležnom ministarstvu saobraćaja, ali još nema odgovora.

Na brojnim lokacijama u gradu srušene su garaže kao preduslov za početak izgradnje novih objekata.

“Rušenje garaža je uz saradnju sa građanima uspješno završeno ispod Šipadovih zgrada i na lokalitetu Banovac, kao i na lokalitetu sadašnje pijace i trenutno se vrši čišćenje ostataka građevinskih materijala. Na lokalitetu tržnice dobit ćemo uslužno-trgovački centar sa skoro 4000 m2 prostora sa velikim parking prostorom te firme, koji će i građani moći koristiti s obzirom da neće biti zagrađivanja parcele. Radovi bi trebali početi na početku građevinske sezone u februaru ili martu sljedeće godine“, objašnjava Avdibegović.

Nakon što se uklone građevinski materijal poslije rušenja garaža na lokaciji ispod Šipadovih zgrada pokušat će izgraditi novu modernu tržnicu.

“Regulacionim planom predviđena je otvorena i zatvorena pijaca, jedan zanatsko-trgovački centar sa garažom i prizemljem i u toku je, u saradnji sa JKP Vodostan zaduženim za tržnicu, izrada projekta zatvorene pijace”, kaže zamjenica načelnika.

Čišćenjem garaža obuhvaćen je i lokalitet iznad Toplana i Osnovne škole gdje su planirana tri poslovna prostora, ali, nažalost, još nema interesanata i nije počela nikakva izgradnja, navode iz općine.

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close