Kultura

Dan Armije RBiH: Centralna manifestacija 14. aprila na Kovačima

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević  sastao se s komandantom Drugog pješadijskog (Rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH brigadirom Senadom Pajićem i njegovim saradnicima, saopćeno je iz resornog ministarstva, prenosi novinska agencija Patria.

Razgovarano je o saradnji povodom obilježavanja dana Armije RBiH, odnosno Drugog pješadijskog puka OSBiH baštinika kontinuiteta Armije RBiH.

Centralna manifestacija obilježavanja Dana Armije RBiH ove godine će biti održana 14. aprila na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu. Obilježavanje će biti nastavljeno sljedećeg dana u Kasarni Rajlovac, gdje će se prisutnima obratiti i član Predsjedništva BiH Bakir Izbetbegović.

Ministar Bukvarević i Ministarstvo na čijem je čelu daju punu podršku organizaciji Dana Armije RBiH, te će staviti sve svoje materijalne i ljudske resurse na raspolaganje Drugom puku u organizaciji obilježavanja ovog jako bitnog datuma.

Predstavnici Drugog pješadijskog puka su istakli želju za formiranjem Vojnog muzeja u okviru Baze “Orao”, za što su dobili punu podršku ministra Bukvarevića. Muzej bi sadržavao eksponate iz rata, te eventualno i Vojni arhiv (dokumentacija, audi i video materijali), kako bi buduće generacije mogle imati pristup cjelokupnoj arhivskoj građi, stoji u saopćenju.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close