Damir Marjanović: Lideri se ponašaju kao estradne zvijezde na zalasku karijere

Član Predsjedništva Demokratske fronte Damir Marjanović u intervjuu za Vijesti.ba govori o neuspjehu pregovora bh. političkih lidera u vezi s provođenjem presude “Sejdić – Finci”, spremnosti bh. institucija da se bave ovim pitanjem, aktuelnim protestima, planumu građana..

VIJESTI.BA: Nakon niza neuspjelih pregovora sa liderima vodećih bh. političkih stranaka, evropski komesar za proširenje Štefan File najavio je da će zaključiti svoj lični angažman u vezi s porvođenjem odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strasburu u predmetu “Sejdić – Finci”. Kako Vi gledate na cjelokupan proces razgovora bez konkretnog rješenja za presudu, koja je ključni korak za BiH na evropskom putu? 

MARJANOVIĆ: Pričom o predmetu “Sejdić-Finci” EU jednostavno želi podsjetiti BiH da prvo poglavlje koje treba riješiti na putu naše zemlje ka EU jeste pitanje temeljnih ljudskih prava. Predmet “Sejdić Finci” je personifikacija te priče. Međutim, trenutni vlastodršci su se “uhvatili” ovoga pitanja tek kako bi imali izgovor za sve svoje neuspjehe i za sve neriješene egzistencijalne problema i to po principu, eto, mi bi htjeli da popravimo stanje u privredi, ali smo zapeli na “Sejdić-Finci” i obavezno su “oni drugi” krivi zbog toga. Poštivanje temeljnih ljudskih prava je najbitnije pitanje za svaku ozbiljnu državu, pa i za BiH, ali mi to pitanje moramo riješavati simultano sa stvarnim egzistencijalnim problemima Bosanaca i Hercegovaca.

VIJESTI.BA: Komesar File je i sam priznao da je kroz cijeli proces “uočio trud koji ulažu neki učesnici, dok drugi pričaju, ali ne pokazuju nikakav trud”. Ko je, prema Vašem mišljenju, najveći kočničar i krivac za nepostizanje dogovora?

MARJANOVIĆ: Kratko i jasno, krivci su ova generacija nesposobnih političara kojima trenutno stanje fenomenalno odgovara. To im je jedina šansa da ih rodbina vidi na TV kako izlaze iz skupocjenih automobila i kako donose “bitne odluke”. Jučer sam pratio nekoliko izjava i zaključio sam da se neki od naših “lidera” ponašaju kao razmažene estradne zvijezde na zalasku karijere pa su odlučili da “skandalima” spasu karijere! Zato im je ova medijska pažnja dobro došla!

VIJESTI.BA: Pitanjem presude “Sejdić – Finci”, kako je najavljeno, baviće se institucije BiH. Imaju li one kapaciteta za to? Mogu li se pokazati uspješnijim od lidera vodećih političkih stranaka u našoj zemlji?

MARJANOVIĆ: Sve dok u institucijma budu sjedili ljudi kojima su prioritet stranka iz koje dolaze, a ne država I interesi građana i koji će više brinuti o tome šta će im “veliki vođa” njihove stranke reći nego hoće li ih birači doživjeti kao konzistentne zagovornike politike za koju su glasali i kao svoje istinske predstavnike, neće biti nikakvih efikasnih rješenja. Ipak, rješenje ovoga problema se mora tražiti samo unutar tih institucija, jer na taj način se državna pitanja riješavaju tamo gdje trebaju i moraju. Dajmo priliku izabranim zastupnicima da javno, pred svojim glasačima izraze svoj stav. Nemojmo ih niti osuđivati, niti amnestirati unaprijed. Rasprava o temeljnim ljudskim pravima u BiH njihova je prilika da izađu iz sjene i pokažu čiji su predstavnici, svog naroda, građana ili umjetno kreiranih političkih elita.

VIJESTI.BA: Jasno je da BiH zaostaje na EU putu, a na ulicama naše zemlje sve je više nezadovoljnih građana. Svjedoci smo socijalne eksplozije zbog jako lošeg ekonomskog položaja. Šta poslije socijalnog bunta?  

MARJANOVIĆ: Ovo je bila jasna poruka “vlastodršcima” da se barem pred kraj mandata koji su im povjereni na prošlim izborima počnu baviti svojim poslom. Nisam siguran da su shvatili tu poruku! Srećom, svi ćemo imati uskoro priliku na izborima da kažemo šta mislimo o tome kako su radili. U jedno sam siguran, poslije bunta koji vladajuće elite nikako nisu očekivale, ništa više neće biti isto u pristupu bh. političara kada je u pitanju bavljenje njihovim poslom.

VIJESTI.BA: Građani su odlučili da stvar preuzmu u svoje ruke. Širom zemlje organizuju se plenumi građana, u okviru kojih se pokušava pronaći rješenje za ovu situaciju. Podržavate li ovaj vid građanske aktivnosti? 

MARJANOVIĆ: Veliki potencijal koji nosi i veliku odgovornost. Ako bude jasno i mudro formuliran i ako se nametne kao iskren i otvoren kanal komunikacije građana i vlasti može biti promoviran kao snažan pozitivan pritisak na sve nivoe vlasti i korektor njihovoga funkcioniranja. No, kao i svako drugo jako oruđe može biti upotrijebljen u pogrešnome pravcu. Stoga treba puno mudrosti u takvom vidu izražavanja direktne demokracije.

VIJESTI.BA: Budući da smo ušli u izbornu godinu, kakva su očekivanja Demokratske fronte? Ukoliko budete dio vlasti, hoćete li se oglušiti na zahtijeve građana?

MARJANOVIĆ: Učiniti sve da građanima bude bolje, bez nerealnih obećanja i spriječiti da se ikada iko ogluši na njihove stvarne, životne potrebe i temeljna građanska prava.

N.Š.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close