BiHPolitika

Da li je na pomolu nova kriza: Naredne sedmice bit će poznato da li FBiH uopće ima vlast

Ustavni sud BiH na sjednicama zakazanim za 19. i 20. januar izjasnit će se o zahtjevu političara iz entiteta Republika Srpska za ocjenu usaglašenosti svih zakona i ostalih pravnih akata usvojenih u Federaciji BiH poslije izbora 2014. godine. Odluka Ustavnog suda BiH mogla bi izazvati neviđenu krizu u FBiH s obzirom na to da bi dovela pod znak pitanja konstituisanje vlasti u entitetu.

Za 19. i 20. januar 2017. godine zakazana je 102. plenarna sjednica Ustavnog suda BiH na kojoj će se između ostalog naći i zahtjev 30 zastupnika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu usaglašenosti “svih zakona i ostalih općih pravnih akata koje je usvojio Parlament Federacije Bosne i Hercegovine od njegovog konstituisanja poslije izbora 2014. godine”.

Riječ je o zahtjevu koji je kao odgovor bošnjačkim političarima inicirao predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik nakon što je Ustavni sud BiH po apelaciji člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića proglasio 9. januar kao Dan RS-a neustavnim.

Zahtjev iz RS-a je podnesen je zbog činjenice da Dom naroda Parlamenta FBiH nije konstituisan u skladu s Ustavom FBiH, kao i zbog toga što u njemu nije zastupljeno 17 Srba, što je predstavljalo ustavnu obavezu.

Dodik se nada kako će Ustavni sud BiH prihvatiti apelaciju, a prema svim procjenama do takve odluke bi moglo doći s obzirom na to da Parlament Federacije BiH stvarno nije konstituisan u skladu s Ustavom FBiH.

U jednom od ranijih razgovora za Klix.ba predsjednik Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Slaviša Šućur rekao je da su svi političari u entitetu bili svjesni tog problema te da opozicija nije željela pokretati pitanje ustavnosti i time stvarati probleme.

Ustavni sud FBiH u ranijoj odluci kojom je odbacio apelaciju Kluba Srba vezano za Zakon o državnoj službi FBiH jasno je dao do znanja vlastima u FBiH da je njihovo tumačenje suprotno od svih tumačenja koja je davao visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i po kojima je funkcionisao Dom naroda Parlamenta FBiH i klubovi unutar njega, a to je da su mjerodavne većine od izabranih delegata.

Kako je precizirano, Ustavni sud FBiH smatra da to nije tako, nego da je Ustav FBiH jasno definisao da broj delegata u svakom od klubova naroda mora biti po 17 i da saziv Doma naroda FBiH mora imati 58 delegata. Inače, Klub Srba u ovom sazivu Doma naroda FBiH ima 13 delegata, zbog čega se postavlja pitanje da li ovaj Dom uopće ima pravo odlučivati.

Ukoliko Ustavni sud BiH utvrdi da zakoni i ostali pravni akti koje je donio Parlament FBiH nisu ustavni, postoji realna opasnost od krize jer se dovodi u pitanje cijeli lanac, od predsjednika, potpredsjednika i Vlade FBiH, kao i svih usvojenih zakona od 2014. godine.

Klix.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close