Da li je moguće putovati kroz vrijeme?

Fizičar sa Cmbridge univerziteta tvrdi da je putovanje kroz vrijeme moguće i to zahvaljujući uskim ”crvotočinama” u svemiru.

On smatra da ako crvotočina ostane dovoljno dugo otvorena, ljudi mogu slati poruke kroz vrijeme, koristeći svjetlost, prenosi dailymail.com.

Zvuči kao teza iz nekog naučno fantastičnog filma, ali u teoriji, crvotočine su predviđene još Ajnštajnovim proračunima.

One su teorijski tuneli kroz tkanje prostor-vremena koje mogu predstavljati prečice za duga putovanja kroz svemir.

Problem je taj što, ako postoje, ne mogu ostati dovoljno dugo otvorene, da bi čovjek ili čak čestica mogla da prođe kroz njih.

Međutim, nova studija na Kembridžu ukazuje da su neke od njh sposobne da ostanu otvorene dovoljno dugo, da bi se slale poruke kroz vrijeme.

Fizičar Kip Torn je 1988. na Tehnološkom institutu u Kaliforniji ukazao da bi crvotočine mogle ostati otvorene zahvaljujući upotrebi negativne energije, poznate kao Kazimirova energija.

Prema modernim fizičarima, vakuum je prepun fluktuirajućih elektromagnetnih talasa različitih talasnih dužina koji stvaraju nevjerovatne količine energije nevidljive ljudskom oku.

Između dvije paralelne površine u vakuumu, neki energetski talasi mogli bi biti dovoljno veliki da “prođu”, stvarajući pritom negativnu Kazimirovu energiju.

Profesor Luk Bučer je u nedavno objavljenom radu ukazao da ako crvotočina nije mnogo duža, nego što je šira, količina Kazimirove energije prirodno prisutne unutar nje, bila bi dovoljna da dozvoli zadržavanje otvora duže nego što je to uobičajeno.

“Želim da provjerim da li sama crvotočina zbog svoje tubaste strukture može stvoriti isti efekat kao površine”, kaže dr Bučer.

“Moji proračuni su pokazali da ako je crvotočina veoma dugačka, možete dobiti negativnu energiju stvorenu u centru crvotočine. To ne znači da može ostati stabilna, ali bi svakako usporilo njeno zatvaranje”.

Crvotočina bi trebalo da bude otvorena samo dovoljno dugo, kaže dr Bučer, da pošalje foton kroz njen centar.

Pošto krajevi crvotočine mogu postojati u različitim tačkama vremena, ako se teorija profesora Bučera pokaže tačnom, poruka bi mogla biti poslata kroz vrijeme.

Ipak, potrebno je još mnogo istraživanja da bi se to potvrdilo.

Na primjer, naučnicima je i dalje potrebno da otkriju da li pulsiranje svjetlosti dovoljno intenzivno za prenošenje smislene poruke, može proći kroz crvotočinu koja se polako zatvara i da li pulsiranje može u potpunosti proći kroz nju.

“Pitanje je takođe da li kratka i šira crvotočina može da prenosi poruke kroz vrijeme. Sve je to na nivou teorije, ali mogućnosti su više nego zanimljive”, kaže dr Bučer.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close