Da li će vlast praviti DF, SDP i SBB?!

Propada SDA-ova nova koalicija, vlast prave DF, SDP i SBB?!

Prvog dana nakon oktobarskih izbora prošle godine pa do dana današnjeg novoizabrane bh. vlasti više vremena provode kreirajući nove većine, rušeći postojeće i u svemu tome tražeći nove partnere.

Već neko vrijeme peripetije oko vlasti, odnosno ko je dio nje, ko nije traju na federalnoj razini, a čini se kako još uvijek situacija nije niti izbliza riješena.

Naime, prije nekoliko dana koalicijski sporazum potpisali su SDA, A-SDA, SBiH i BPS koji su uz HDZ BiH trebali činiti vlast u FBiH i nekoliko kantona, piše Dnevni list .

Time su se, kako se tada činilo, otklonile sve nedoumice otkako se DF povukao iz vlasti, ali zbog međusobnih obračuna unutar SDA čini se kako od te vlasti ipak neće biti ništa.

Naime, ove stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH zajedno imaju 50 zastupnika (tačno polovici od 98), ali zastupnik SDA Rasim Omerović, već je otvoreno kazao kako tu koaliciju neće podržati, a očekuje se da će takvih “pobunjenika” u SDA biti još.

Političke igre i igrice

Prema tome, od nove vlasti čini se neće biti ništa niti tijekom kolovoza. Potpredsjednik FBiH Milan Dunović (DF) kao uvjet da potpiše imenovanje novih ministara tražio je pojedinačne potpise bar 50 zastupnika, tvrdeći kako ih nova koalicija nema.

Hrvatski član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović također je dao naslutiti kako će nova koalicija teško funkcionirati kazavši kako će takva manjinska vlada biti nestabilna.

Podsjetimo, on od prvog dana smatra kako bi u vlast trebala ući Radončićeva SBB, što je ovaj odbio. S obzirom na sve navedeno, u javnosti se već otvaraju špekulacije ko će biti nova vlast, a ko opozicija.

Više je nego jasno da će se nešto mora uraditi jer HDZ BiH i SDA sami niti izbliza nemaju većinu u Parlamentu FBiH pa bi se u  pitanje doveo svaki zakon koji bi usvajala manjinska Vlada FBiH.

Upravo ova situacija otvara mogućnost uspostave sasvim nove većine o kojoj se već neko vrijeme šuška u kuloarima – DF, SDP i SBB, uz naravno nezaobilazni HDZ BiH.

Odmah na početku valja kazati kako se ovog trenutka za takvo što mora puno toga poklopiti – da HDZ BiH pristane promijeniti partnere, da potpredsjednica FBiH iz SDA Melika Mahmutbegović pristane dati potpis na novu federalnu Vladu.

Isto tako, na nedavno održanom sastanku Nermina Nikšića, Željka Komšića i Fahrudina Radončića svi su jasno kazali kako je SDA pobjednik izbora i ima legitimno pravo praviti svoju vlast i tražiti koalicijske partnere.

Omjeri snaga u FBiH

Međutim, čini se kako je sada ipak nešto drukčija situacije. Tri navedene stranke pustile su SDA da traži svoje partnere i pokuša napraviti novu vlast. Ako to ne uspiju, vrlo je moguće kako će to pokušati DF, SDP i SBB.

Uz to, savršena prilika za to bi im mogao biti novo Zakon o radu FBiH,  protiv kojeg su svoje nezadovoljstvo, već iskazali radnici i brojne kategorije stanovništva, kao i svakodnevni prosvjedi obespravljenih radnika, poljoprivrednika, kašnjenja mirovina, itd.

Ako krenemo u igru s brojevima, nova eventualna nova koalicija imala bi stabilnu većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Naime, SBB ima 16, DF 14, SDP 12 zastupnika koliko ima i HDZ BiH, što je ukupno 54, više nego dovoljno. Kada je u pitanju Dom naroda Parlamenta FBiH, SBB u Klubu Bošnjaka ima tri izaslanika, u Klubu Hrvata jednog, DF u Klubu Bošnjaka ima tri izaslanika, u Klubu Srba i Klubu ostalih po jednog, a SDP u Klubu Srba šest izaslanika i još četiri u Klubu ostalih.

To je ukupno 19 izaslanika, a kada im dodamo 13 HDZ-ovih izaslanika to je također više nego dovoljno za prohodnost svih zakona kroz ovaj dom.

Državna vlast

Iako se državna vlast pokazala kao najstabilnija i kao dio vlasti koji je radio dobro, ako bi došlo do koalicijskih promjena, eventualna nova koalicija DF, SDP, SBB i HDZ BiH imaju sasvim dovoljno ruku da uz partnere iz RS-a naprave novu većinu i novo Vijeće ministara BiH.

Naime, DF u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ima pet zastupnika, a SDP, SBB i HDZ BiH po četiri. S druge pak strane, SDA ima samo šest sigurnih glasova iz svog tabora, i četiri “pobunjenika” koji otvoreno kritiziraju vrh stranke i predsjednika Bakira Izetbegovića, a to su Sadik Ahmetović, Salko Sokolović, Senad Šepić i Šemsudin Mehmedović.

Naravno, SDA ima tri od pet izaslanika u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH pa bi u scenariju da ih se pokuša “skinuti” s vlasti samo svojim nedolaskom na sjednice mogla blokirati taj proces.

Prema tome, sve je još uvijek na razini špekulacija i kuloarskih priča i nagađanja, ali nedvojbeno je da nas ponovno čeka vrela jesen na političkoj sceni.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close