ČOVIĆ: Prije kraja godine moramo izmijeniti izborni zakon, a onda slijedi druga faza

Puno prije kraja godine morat ćemo izmijeniti izborni zakon, a to onda znači i implementaciju odluke Suda iz Strazbourga u predmetu Sejdić- Finci i odluke Ustavnog suda za Mostar,a nakon toga moramo ići u drugu fazu ustavnog preuređenja države, koja je nefunkcionalna, troma. Ja mislim da je naš prijedlog o četiri federalne jadinice racionalan i svima prihvatljiv. Ovo je, uz ostalo u intervju Hrvatskom Medijskom Servisu, izjavio član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

Razgovarao: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

 

HMS: Hoće li novi pristup Europske unije potisnuti u drugi plan potrebu izmjene izbornog zakona, i ustavnog preuređenja BiH, s obzirom da naglasak stavlja na ekonomske reforme?

ČOVIĆ: Ne, već upravo obrnuto. Mi smo usvojili jednu izjavu gdje je Sejdić Finci naglašen na kraju priče, međutim ako složimo stvari dinamikom koja je nužna, ne možemo pristupiti i doći do kandidatskog statusa i naše aplikacije (za članstvo u EU, op.hms), a cilj je da kroz naš plan to uradimo do 2017-te, dok ne riješimo Sejdić Finci. Ne možemo proces završiti, ukoliko ne završimo izborni zakon ove godine, a za to je potrebna implementacija odluka suda u Strazbourgu, odluke Ustavnog suda BiH za Mostar i mnoga tehnička pitanja. Tako da je to međusobno isprepleteno. Istina ovdje je naglasak stavljen na socijalno i ekonomsko zbog aktualnog trenutka, međutim izjava vrlo precizno stavlja u isti kontekst i odluku Suda u Strazbourgu.

HMS: Izjavu o europskoj opredjeljenosti koju je usvojilo Predsjedništvo BiH potpisali su svi lideri parlamentarnih stranaka, sada bi je trebao usvojiti i Parlament BiH, što  nakon toga?

ČOVIĆ: Vrlo brzo treba uspostaviti Dom naroda, jer izjavu trebaju usvojiti oba parlamentarna doma, a onda bi napravili vremenski plan kako ono što je doista ovako općenito napisano u izjavi sprovedemo, ovisno koja je stavka u nadležnosti koje razine vlasti. Uvjeren sam da će taj plan jasno definirati obveze svake razine vlasti, u naredna mjesec i pol dana. Mislim da ćemo u petom ili šestom mjesecu već dinamično krenut u Federaciji, a onda i ka drugom entitetu odnosno trećem narodu, da pokušamo otvoriti pitanja izbornog zakona jer bi se trebao promjeniti ove godine. A to vam onda, vraćam se na početak, vrlo jasno govori da presuda suda u Strazburu mora biti riješena u ovoj godini, puno prije kraja godine. Meni se čini da je to dovoljno velika obveza da u drugi plan ne može otići nikako.

covic sutalo2

HMS: Kako komentirate izbor čelnika Federacije, gdje je srpski dopredsjednik F BiH gospodin Dunović izabran bez podrške srpskog kluba, iako većina izaslanika i tog kluba, zapravo, ne predstavlja Srbe u tom entitetu?

ČOVIĆ: To što se događalo u klubu Srba, to smo prošlih godina imali u klubu Hrvata. Mi smo danas zbog neuređenosti ustava diskreditirali demokratski pristup, on je prije svega nezakonit , i mi moramo kazati da je takav. Nije dovoljno više ni 17 izaslanika u nekom Klubu Doma naroda, sada vidimo da može i manje, i onda špekuliramo što je trećina- pet ili šest. A u drugom krugu izbora predsjednika i dopredsjednika F BiH nije potrebna podrška, čak ni te trećine izaslanika nekog kluba, dovoljna je većina u Zastupničkom domu. Ja misim kako je to jedno grubo izigravanje legitimne volje predstavnika svih naroda. Ja moram to vrlo jasno kazati, to se i nama događalo, samo je sada netko drugi intervenirao. Drugim riječima izborni zakon se mora promjeniti da do kraja zaštitimo poziciju naroda i klubova tih naroda. Ja vjerujem da će ta rješenja biti takva da više nikada nećemo morati strahovati hoće li nam drugi narod birati predstavnika, da se drugi predstavljaju kao Hrvati, a vidjeli ste neobičnih imena i na listi predstavnika za hrvatski i srpski klub.

HMS: Da, ali i HDZ je glasao u Zastupničkom i Domu naroda za gospodina Dunovića, iako on nije imao podršku srpskog kluba? Prigovara vam se da ste time i sami pogazili načelo da jedan narod drugome ne može birati političke predstavnike? Zbog čega ste tako postupili?

ČOVIĆ: Pa isključivo iz praktičnih razlog. Prigovor stoji. Da nismo tako postupili ne bi bilo vlasti, a onda bi stanje bilo puno gore, od ovog što smo naslijedili. Dakle birali smo manje zlo. Ovo rješenje smatramo neustavnim, destruktivnim, tako da prigovor s jedne strane stoji i mi moramo ovaj proces otkočiti, rješiti pitanje pozicije hrvatskog naroda tako da s te strane smo uradili to što smo uradili, ali ukazali smo na jedna nedostatak.

HMS: A što je s ustavnim preuređenjem BiH?

ČOVIĆ: Prvi korak je promjeniti izborni zakon a, to nam stvara moguićnost da iduće godine imamo izbore u Mostaru, a da bi se to dogodilo mora biti donesen novi izborni zakon i time bi mi riješili to pitanje da jedan narod drugom ne bira predstavnika, za sva vremena. I, svi oni koji žele BiH kao patrioti i kako se već nazivjau u nekim fazama potrebe političkog ispoljavanja svog stava, moraju shvatiti da bez nas neće ništa uraditi. To mora biti rješeno. S druge strane ja sam uvjeren da sve ovo što mi danas pričamo ima svoju drugu fazu to jest preuređenje BiH. Ako bi mi uspjeli ove godine riješiti izborni zakon onda trebamo uraditi racionalizaicju organiziranja države i ta racionalizacija za sebe će vezati pitanje jednakopravnosti sva tri naroda.

HMS: Vi, odnosno HDZ predlažete četiri federalne jedinice?

ČOVIĆ: Mislim da je naše rješenje krajnje korektno, bez problema prihvatljivo drugom i trećem narododu. Oko toga ćemo početi raspravljati kroz dva mjeseca, i kroz javnost, i Hrvatski Narodni Sabor. Pretočit ćemo to i u deklaraciju Hrvatskog Narodnog Sabora. Snažno će se naglasiti ta potreba reorganizacije države. BiH ovako ne može funkcionirati, preskupa je, pretroma je, …U tom smislu sam optimističan, s tim da do tog rješenja moramo doći zajedno, to bez daljnjeg, da bi promjenili ustav i te elemente za to treba jedna snažna dvotrećinska većina. Ja sam uvjeren da imamo dovoljno argumentacije da motiviramo sve u BiH i izvan BiH za to.

HMS: Hoće li Hrvatska uvijetovati davanje kandidatskog statusa za članstvo u EU Bosni i Hercegovini postizanjem takvog ustavnog uređenja koje će osigurati jednakopravnost hrvatskog s druga dva konstitutivna naroda?

ČOVIĆ: Rano je o tome govoriti. Mi smo danas daleko od kandidatskog statusa. Ali jasno je naglašeno od predsjednika HDZ-a Karamarka i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, da podržavaju prijedloge legitimnih predstavnika Hrvata.

HMS: Najavili ste kako će u utorak biti nastavljeni pregovori o raspodijeli resora u Vijeću ministara. Rekli ste da je  izvijesno da će HDZ pripasti resor financija, i da će na čelu tog ministarstva biti gospodin Vjekoslav Bevanda. No, niste spominjali ministarstvo vanjskih poslova. Jeste li odustali od tog resora?

ČOVIĆ: Razgovori se vode, nisu završeni. Napravili smo par koncepata kako pregovorati i. Jedno je sigurno, hrvatski narod i HDZ će dobit 3 ministarstva i 4 zamjenička mjesta. Jedno od ministarstava za koje sam danas siguran da je naše to je ministarstov financija, na čijem će čelu biti gospodin Bevanda. Cilj je da svaka od tri strane dobije po dva jaka, zahtjevna ministarstva. Naša je procjena da su to financije i vanjski poslovi. Budući je premijer iz bošnjačkog naroda, a ako mi uzimamo financije, Srbi će uzeti vanjske poslove. A onda u sljedećem krugu izbora bili bi vanjska trgovina, promet, civilni poslovi. Naravno, opet će se ta tri ministarstva podjeliti na tri strane, i onda se ide u treći krug izbora resora. Ja sam uvjeren da će otprilike sve tri strane imati izbalansiran kvalitet ministasrstava. Naranvo, mi imamo pripremljene ljude koji mogu kvalitetno voditi ta ministarstva, i ali imamo i kriterije da među ministrima mora biti jedna dama.. Drugo, želimo da sva područja u BiH, gdje žive Hrvati trebaju biti prepoznata kroz tri osobe, a kroz čitav koncept kroz sedam ljudi. Siguran sam da će iz HDZ-a biti jedna ministrica i jedna zamjenica u Vijeću ministara.

covic sutalo 3

HMS: U Federalnoj vladi HDZ, uz pet hrvatskih, traži i jednu srpsku poziciju.Zahtjev za svim hrvatskim ministarstvima je razumljiv jer ste dobili dominantnu podršku Hrvata na izborima. No, nemojte mi reći da imate legitimitet predstavljati Srbe u F BiH?

ČOVIĆ: Naš pristup je bio da vlast gradimo od županijske, preko entitetske do državne razine. I, iako smo već u RS dobili vlast, i tamo dobili jedno ministarsko mjesto, za gospodina Čordaša, logično bi bilo da u Federacji damo jedno mjesto srpskom kandidatu. Ja sam rekao gospodinu Izetbegovića na našem prvom susretu da gradimo partnerske odnose, pa bilo bi krajnje korektno da Hrvati imaju 6 ili 7 pozicija u vladi, s obzirom da smo osvojili na izborima apsolutnu podršku jednog kanstitutivnog naroda. Danas HDZ ima najuvjerljiviju poziciju, imamo 13 izaslanika u Domu naroda, to nema nitko drugi, vidjeli ste kako je u kvoti Srba. Gospodin Komšić je vrlo jasno kazao u fazi dogovora da ne želi ni jedno bošnjačko i ni jedno hrvatsko mjesto. Gospodin Izetbegović je kazao precizno, nije fer da sve iznosim, ali evo ovaj dio mogu, pa dajmo onda tri mjesta srpska Komšiću. Ja sam rekao nije problem onda će jedno bošnjačko mjesto pripasti HDZ-u, pa se odlučite. Mi ćemo morati preurediti odnose tako da osiguramo jednakopravnost, ne da nam netko daje osam, pet ili tri pozicije, i da nam kaže da je tako, SDP, DF ili netko treći, ali u ovom trenutku to je minimalno šest, odnosno, pet hrvatskih i jedno srpsko mjesto.

HMS: Kako komentirate to što su za za DF dominantno glasali Bošnjaci, a ta stranka ne želi predstavljati Bošnjake u Vladi F BiH, već kao ostale, a zapravo Srbe, čiju većinsku podršku, evidentno, nema?

ČOVIĆ: Zar to treba komentirati, uopće? Ja razumijem politiku SDP-a koja traje 15 godina, koncept prodaje nacionalnog pod krinkom građanskog. I to se preslikalo na DF , koji je jedno SDP-ovo krilo. I oni će opet za pola godine raznišljati o zbijanju redova. Da je to građanska koncepcija znali bi na čemu smo. Kad vidite što je radio SDP zadnjih deset – petnaest godina, onda shvatite da su oni samo građanski koncept koristili da bi napakostili nekad Srbima, nekad Hrvatima. I danas da su imali šansu u istoj bi mi poziciji bili kao i 2010-te. Oni s nama ne bi ni pregovarali. Uostalom, pogledajte zadnjih 15 godina kako su se mjenjali na vlasti kakva je koncepcija bila, što se pokušalo uraditi. Ta politika u osnovi ne vodi dobru. Dobit ćemo popis stanovništva, ja mislim da tih ljudi koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitivnog naroda nema ni tri posto. U strukturi DF-ovih glasača je više od 95 posto bošnjačkih glasova i oni mogu predstavljati te ljude.

HMS: Koje resore u Vladi F BiH želi HDZ ?

ČOVIĆ: To su ministarstvo financija, poljoprivrede, tražimo energetiku ili promet, zdravstvo, ministarstvo branitelja, iz više razloga, jer to nam je opredjeljenje. Čak prvi razgovori su bili na tom tragu. Za branitelje, odmah će biti izjava oko revizije to je pitanje principa. Naravno tu još postoji ministarstvo turizma.Ima čak i varijanta za novo ministarstvo, ako bi u međuvremenu napravili podjelu energetike i industrije na dva ministarstva da ona neustavna ministarstva obrazovanja i kulture transformiramo u jedno, u neku drugu dimenziju, moguće je i to da malo udovoljimo bošnjačkoj strani- da to bude neko ministarstvo otprilike kao što je ministarstvo civilnih poslova na razini BiH. I, već na prvoj konstituirajućoj sjenici nove Vlade F BiH, stavit ćemo izvan snage neustavnu i nezakonitu reviziju branitelja i dati suglasnost za imenovanja vršitelja dužnosti u javnom sektoru, tu naravno mislim i na javna poduzaća, da bi što prije zaustavili sve ove negativne procese.

/HMS/

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close