Članovi Predsjedništva BiH primili premijera Republike Turske Ahmeta Davutoglua

Članovi Predsjedništva BiH poželjeli su dobrodošlicu premijeru Republike Turske Ahmetu Davutoglu, kojem je ovo prva posjeta BiH kao premijera, i izrazili zadovoljstvo dosadašnjim intenzitetom susreta na svim nivoima, te prijateljskim i dobrim odnosima dvije zemlje.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo uzajamnim posjetama na visokom i najvišem nivou, kao i interes da se kontinuitet posjeta nastavi i u budućnosti. Spomenute su nedavna posjeta predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana Bosni i Hercegovini, te prisustvo Predsjedništva BiH obilježavanju bitke kod Galipolja, kao i ostale posjete dužnosnika BiH Turskoj.

Razgovarano je i o bilateralnim odnosima BiH i Turske, i izražen je interes za kontinuirani razvoj svestranih bilateralnih odnosa i saradnje. Naglašeno je da bi trebalo ekonomsku saradnju dalje razvijati, povećati vanjskotrgovinsku razmjenu i omogućiti veći obim turskih investicija u BiH. Također je razgovarano i o mogućnostima proširenja bilateralne saradnje u oblastima industrijskog i poljoprivrednog sektora.

Izražena je zahvalnost dužnosnicima Republike Turske na kontinuiranoj podršci koju Republika Turska pruža svim narodima i građanima Bosne i Hercegovine, a posebno na pomoći poplavljenom području BiH.

Premijer Republike Turske je kazao da je tužan povod njegove posjete BiH, a to je prisustvo komemoraciji, odnosno dženazi u Srebrenici. Naglasio je da je Turska spremna podržati BiH u svim našim naporima, jer je to interes mira, napretka, kako susjednih zemalja Srbije i Hrvatske, tako i čitavog Balkana.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close