Cipele iz BiH nose i Japanci, a odjeću Norvežani i Nijemci

Cipele proizvedene u BiH nose stanovnici brojnih drugih država kao što su Japan, Amerika, Holandija i Italija, a široka je i lepeza zemalja u koje izvozimo odjeću poput Norveške, Njemačke, pa čak i Južne Koreje.

Iako su u BiH brojna preduzeća u proteklim decenijama zatvorena ili dovedena na rub propasti, ima i onih koja uspješno posluju i svojim proizvodima dobijaju tržišnu utakmicu na zahtjevnim tržištima, gdje potrošači imaju istančane ukuse.

Kompanija “Alma-Ras” Olovo, koja se bavi proizvodnjom rublja i spavaćeg programa za sve generacije, svoje proizvode izvozi u  Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Norvešku, Njemačku i Južnu Koreju.

I to nije sve jer je rukovodstvo ovog preduzeća, kako kažu, u završnim pregovorima za izvoz u Sloveniju, Kosovo, Albaniju, Francusku i Rusiju, a u toku su i pregovori sa zemljama Persijskog zaliva.

“Izvozi se kompletan proizvodni program. Naši ino-partneri su izuzetno zadovoljni kako izgledom naših proizvoda, tako i kvalitetom. Informacije koje dobijamo od njih, a koje dolaze od njihovih kupaca, su da su kupci u prvi momenat pozitivno iznenađeni dizajnom i kvalitetom proizvoda koji dolazi iz BiH, a nakon toga dolazi zadovoljstvo mogućnošću kupovine finog veša i spavaćeg programa koji je izrađen od prirodnih materijala i koji ima fer cijenu”, naveli su iz kompanije “Alma-Ras”.

Jedna od tekstilnih firmi koje izvoze na inostrana tržišta je i preduzeće “HM promet” iz Maglaja, gdje je zaposleno oko 330 radnika koji, između ostalog, kroje i radne uniforme za potrebe izvoza u Njemačku.

“Među krajnjim korisnicima naših proizvoda su ‘Mercedes’, BMW, ‘KIA motors’, ‘Nissan’, kao i veliki trgovinski lanci kojima šijemo radne uniforme”, kazali su u tom preduzeću.

Bosiljka Dejanović, direktor preduzeća “Sana Linea” iz Kostajnice, kaže da njihove proizvode izvoze na tržište Njemačke, te u Sloveniju i Srbiju.

“Kada je riječ o njemačkom tržištu, izvozimo im proizvode od njihovih sirovina, a naš je rad. Što se tiče naše kolekcije, izvozimo u Sloveniju i Srbiju. Riječ je o ženskoj lakoj kolekciji – bluzama, kostimima, haljinama”, navela je Dejanovićeva.

Pored tekstilnih preduzeća, izvozom se mogu pohvaliti i neke fabrike iz BiH koje proizvode obuću. Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće “Bema” Banjaluka, kaže da cipele proizvedene u ovoj fabrici nose stanovnici Italije, Njemačke, Austrije, Holandije, Japana, Amerike…

“Naravno da su oni zadovoljni jer su to vrhunske cipele, od kojih svaka maltene izgleda kao jedno malo umjetničko djelo. Takva je konkurencija da ne može proći nešto što nije perfektno sašiveno. Tu je utkano mnogo znanja, pameti i ljubavi”,istakao je Umičević.

Radovan Pazurević, direktor Fabrike obuće “Sanino” iz Dervente, kaže da rade ženski modni program, kao i obuću za svakodnevnu upotrebu, obuću za vojsku, planinarenje, te sportski program “Adidas”. Njihova obuća, ističe, odlazi u Njemačku, Austriju, Italiju i Sloveniju.

“To su zemlje iz kojih dolaze firme sa kojima mi najviše sarađujemo u sistemu unutrašnje obrade. Dakle, nama inostrani partner pošalje repromaterijal, a mi to oplemenimo, odnosno ugradimo svoj rad, i tu obuću šaljemo njima”, kazao je Pazurević.

Prije mjesec je, kaže, bio u Njemačkoj, gdje se uvjerio da je obuća iz “Sanina” ocijenjena kao veoma kvalitetna.

Nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close