BiHPrivreda

Cijene struje privredi veće su i za 30 posto

USLJED LOŠEG POSLOVANJA ELEKTROPRIVREDE BIH

STRUJNI UDAR: Računi veći i do 7 miliona KM

Cijene struje privredi veće su i za 30 posto, a najavljeno povećanje posebno bi pogodilo velike potrošače električne energije poput cementara u Kaknju i Lukavcu: Na udaru i drugi privredni subjekti, ali građani

 

Cijena električne energije za privredne subjekte sljedeće godine mogla bi biti veća za 20 do 30 posto, što bi bio udar za brojne firme koje su veliki potrošači. Naime, Elektroprivreda BiH je, kažu poslodavci, najavila povećanje cijena električne energije, na šta su privrednici odmah reagovali i tražili sastanak sa direktorom i predsjednikom Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH.

– Uvjereni smo da je sastanak u obostranom interesu, te da su Vaši potrošači, a naše članice, od izuzetnog značaja za dalji razvoj i rad Vašeg društva. Nadamo se da ste u mogućnosti odvojiti vrijeme za sastanak, te Vas molimo da pošaljete Vaš prijedlog za vrijeme i mjesto održavanja sastanka, stoji u dopisu koji je EP-u poslalo Udruženje poslodavaca FBiH.
Predsjednik Udruženja Adnan Smailbegović kazao nam je kako im se obratio veliki broj članica jer su dobili prijedloge novih ugovora ili ponude za povećanje za iduću godinu.
– Reagovali smo na ovu najavu jer trenutno ne vidimo neke posebne potrebe za povećanjem cijena u smislu povećanja troškova Elektroprivrede, da je bila promjena neke zakonske regulative ili da je bila neka promjena na tržištu. Ono što mi znamo jeste da se Elektroprivreda BiH vodi tržišnim cijenama u Evropi. Oni su bazirani na berzu električne energije u Budimpešti, koja je referentna za jugoistočnu Evropu, i znamo da su tamo cijene porasle. Međutim, jedan od glavnih razloga za povećanje tamo je što je EU uvela dodatne takse na emisije CO2. Kod nas tih taksi nema, nismo to još uveli, a pošto ih još nemamo, onda nema razloga ni da se primjenjuje cijena koja je na berzi u Budimpešti, kazao nam je Adnan Smailbegović.

 

Tražili su sastanak od rukovodstva Elektroprivrede, ali će, kaže, pomoć potražiti i od premijera i federalnog ministra energije, rudarstva i industrije.

– Pogodilo bi to najviše velike potrošače električne energije, a među njima su i cementare u Kaknju i Lukavcu. U Kaknju su već izračunali kako bi im to povećanje značilo račune veće za sedam miliona KM na godišnjem nivou, što je stvarno previše. Mnogo je još onih koje bi ovo pogodilo, ali sačekat ćemo da vidimo šta će nam taj sastanak donijeti, kaže Smailbegović.

Iz Elektroprivrede BiH su nam kazali kako će “pozitivno odgovoriti na sve eventualne zahtjeve”.

– Od otvaranja tržišta električne energije, Elektroprivreda BiH je dužna prilagođavati poslovanje tržišnim uslovima. Prilagođavanje tržišnim uslovima i koncept ponude i potražnje je opredjeljenje kompanije, ali i obaveza EPBiH u odnosu na stvaranje otvorenog tržišta električne energije u BiH. Elektroprivreda krajnjim kupcima električne energije pruža uslugu tržišnog snabdijevanja, pri čemu su cijene snabdijevanja električnom energijom u korelaciji sa tržišnim cijenama. Kada je 2016. cijena električne energije na tržištu bila niska i Elektroprivreda BiH je nudila niže cijene, u skladu sa zahtjevima tržišta. Cijene na tržištu električne energije za narednu godinu su trenutno na izrazito visokom nivou i ukoliko se uporede sa cijenama koje su bile na tržištu u istom periodu prošle godine, može se zaključiti da je došlo do porasta većeg od 15 posto, što se odražava na cijene na maloprodajnom tržištu električne energije u BiH, odgovorili su nam iz Službe za komunikacije Elektroprivrede BiH.

 

Razlozi trenda povećanja cijena električne energije, kažu, višestruki su i najviše ovise o vremenskim prilikama, evropskoj energetskoj politici, globalnim kretanjima cijena energenata, povećanoj potražnji, te smanjenoj ponudi na tržištu. Ovi faktori diktiraju promjene u cijenama električne energije na globalnom nivou i direktno se reflektiraju i na tržište električne energije u BiH.

– Važno je napomenuti da Elektroprivreda BiH nije donijela odluku o povećanju cijene, već je poslovanje na tržištu prilagodila tržišnim uslovima, odnosno usvojila cjenovnu politiku koja je bazirana na tržišnim principima, što je način na koji funkcioniraju i konkurentski snabdjevači, kao i učesnici na svim drugim otvorenim tržištima, kažu još iz Elektroprivrede BiH.

 

(Oslobođenje)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close