Cijene brašna i pekarskih proizvoda neće rasti: Obezbijeđeno dovoljno rezervi

Cijene pšenice i pekarskih proizvoda u BiH neće se mijenjati iako se u javnosti špekulisalo kako bi se to moglo desiti. Rod pšenice je ove godine u cijeloj BiH, ali i u regiji, zbog kiša i poplava znatno manji nego prethodnih godina, ali nas uvjeravaju kako su pekari i mlinari obezbijedili zalihe.

(Oslobođenje)

Loša godina

– Godina je za proizvođače pšenice bila veoma teška, ni slična prethodnim. Poplave i kiše su prepolovile rod. Prošle godine smo otkupili oko 17.000 tona pšenice, dok smo ove godine imali mnogo manje. Otkupili smo dosta pšenice koja nije za ljudsku upotrebu, već za stočnu, kazao je za Oslobođenje Milan Trninić, izvršni direktor Žitoprometa iz Bijeljine.

Zbog loše godine za pšenicu u BiH proizvođači su prinuđeni da uvoze više iz drugih zemalja u kojima je, kako kažu, pšenica rodila bolje nego prethodnih godina. Tako proizvođači uvoze iz Srbije, Mađarske, Hrvatske i drugih zemalja.

– Ne postoji bojazan da će cijene pekarskih proizvoda porasti u narednom periodu, makar ne kod nas. Moguće je samo neznatno povećanje cijena oko Nove godine ili poslije, što je već uobičajeno, ali to neće biti velike promjene, istakao je Trninić.

Da povećanja cijena neće biti, potvrdio nam je i Saša Trivić, predsjednik Odbora pekarske industrije RS-a.

– Cijene pšenice se ne mijenjaju ni na berzi, stoga nema razloga da se i kod nas povećavaju. Građani mogu biti mirni jer mi ionako uvozimo 70 do 80 posto pšenice iz drugih zemalja, a za ovu godinu smo se obezbijedili zalihama, kazao je Trivić.

Uvozne cijene

U Udruženju mlinara RS-a pak smatraju kako je realno da mlinari koji su orijentisani na uvoz pšenice očekuju rast cijene ove sirovine.

– Vreća brašna od 25 kilograma, tip 500, sada košta 15 KM. Ovo je trenutna cijena, međutim, sada je tek početak septembra, pšenica će zbog veoma loših vremenskih prilika sa 99-postotnom izvjesnošću poskupjeti, kazao je ranije Zoran Kos, predsjednik Udruženja.

On je podsjetio da je prošle godine tona iz uvoza na početku jeseni koštala 140 eura, dok je u januaru njena cijena skočila na 210 eura.

– Mlinari iz RS-a najviše uvoze iz Mađarske i Srbije. Cijena tone mađarske pšenice je već sada dosegla 180 eura. U Srbiji je trenutna cijena tone 160 eura, ali je sasvim sigurno da će se i u Srbiji cijena izjednačiti s Mađarima, jer je to njihova praksa, kazao je Kos, te dodao kako će se ove godine uvesti i do 100.000 tona pšenice, što je značajno više u odnosu na prethodne godine kada domaći rod nije podbacio kao sada.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close