Chossudovsky: SAD se sprema za rat sa Rusijom

OTTAWA – SAD su u svojevrsnim pripremama za rat sa Rusijom – u toku je raspoređivanje američkog vojnog osoblja u Ukrajini, vojni treninzi te prodaja vojnih sistema, upozorava Michel Chossudovsky za “Global research.”

Započeta je podrška ukrajinskoj Nacionalnoj gardi kroz kalifornijsko-ukrajinski državni program, čiji je cilj, kako se to zvanično tvrdi, da “promoviše demokratiju, slobodnu tržišnu ekonomiju i vojne reforme”.

U praksi, međutim, to je iskorišteno za kanalisanje podrške, putem vojnih savjetnika, bataljonima ukrajinske /neonacističke/ nacionalne garde u Donbasu – tvrdi Chossudovsky.

Plaćenici i “privatno-bezbjednosni operativci” na ugovoru sa Pentagonom i NATO već su raspoređeni u poljima djelovanja ukrajinske vojske i Nacionalne garde u regionu Donbasa u Istočnoj Ukrajini.

State department je potvrdio da će nastaviti da šalje “specijalne timove” u Ukrajinu za “savjetovanje i vojnu obuku”.

Kancelarija za odbrambenu saradnju /KOS/, koja radi za Američku ambasadu u Kijevu, sarađuje sa ukrajinskim ministrom odbrane s ciljem davanja  vojne opreme, treniranjem i modernizacijom ukrajinske vojske.

Američki ambasador Geoffrey  Pyatt, u saradnji sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Victorijom Nuland, igra ključnu ulogu u koordinaciji aktivnosti između KOS-a i Ukrajine.

Vojne prijetnje,  kombinovane sa “ekonomskim ratom” imaju za cilj da stvore socijalnu i ekonomsku nestabilnost u Ruskoj Federaciji.

SAD i NATO vojne vježbe, koje su vođene proteklih mjeseci u Istočnoj Evropi i baltičkim državama, bile su eksplicitno usmjerene protiv Rusije – navodi Chossudovsky, česti saradnik “Global researcha”.

Predsjednik SAD Barack Obama 18. decembra potpisao je akt Podrške ukrajinskoj nezavisnosti, koji predviđa isporuku vojne pomoći  do 350 miliona dolara kako bi bila podržana vojna kampanja Kijeva u Donbasu.

Sredinom decembra general James Stavridis, bivši komadant NATO u Evropi pozvao je Atlantsku alijansu da “pošalje oružje i vojne savjetnike Ukrajini i da joj pomogne da se bori protiv separatista koje podržava Rusija”.

“Ne treba da ograničavamo samo na ne-smrtonosnu pomoć. Trebalo bi da pošaljeno municiju, gorivo, logistiku. Smatram da bi cyber podrška bila veoma značajna i korisna, kao i potencijalni savjetnici” – rekao je Stavridis, a  prenio “Guardian”.

Raspoređivanje američkog vojnog osoblja u Ukrajini traje pod tzv. “Zajedničkim kontakt-tim programom Ukrajina”. (JCTP).

Njegova uloga jeste da rasporedi američke vojne timove u Ukrajini i  da približi ukrajinskoj vojsci razne aspekte zapadnih armija – navodi Chossudovsky.

S tim ciljem, dio ukrajinskog vojnog osoblja  poslat je u SAD na trening.

 

(Srna)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close