Chomsky: Islamsku državu je stvorilo američko udaranje maljem po krhkom iračkom društvu

Američki lingvist, filozof, historičar, pisac i politički aktivist Noam Chomsky, poznat po svom kritičkom stavu prema vanjskoj politici SAD-a i modernom kapitalizmu, ekstremno lijevim stavovima te mnogim spornim izjavama vezanima uz rat koji se vodio na području bivše Jugoslavije, u jednom od najnovijih intervjua je prokomentirao novu globalnu terorističku opasnost – Islamsku državu (IS).

Chomsky, poznat po tome što ima čvrsto definirano mišljenje o gotovo svakoj političko-ratnoj temi u bližoj povijesti, u intervjuu za TruthOut, američki ljevičarski portal koji od 2001. godine djeluje kao “alternativa mainstream medijima”, optužio je SAD za nastanak radikalne džihadističke skupine ISIL (Islamska Država Iraka i Levanta).

– Pojava ISIL-a i generalno širenje radikalnog džihadizma je poprilično prirodan ishod američkog udaranja maljem po krhkom iračkom društvu, koje se jedva držalo zajedno nakon desetljeća američko-britanskih sankcija koje su bile toliko pogubne da su uvaženi međunarodni diplomati koji su ih proslijedili UN-u podnijeli ostavke u znak protesta, ističući kako su one ‘genocidne’ – istakao je  Chomsky.

Jedan od najuvaženijih američkih mainstream analitičara Bliskog istoka, bivši operativac CIA-e Graham Fuller, nedavno je napisao kako smatra da je SAD jedan od ključnih stvoritelja ISIL-a. SAD nije planirao stvaranje ISIL-a, ali su američke destruktivne intervencije na Bliskom istoku i rat u Iraku bile osnovni uzroci rađanja ISIL-a.

– Smatram da je u pravu. Ova situacija je katastrofa za SAD, ali je prirodan rezultat američke invazije. Jedna od posljedica američko-britanske agresije bila je rasplamsavanje sektaških sukoba koji sada razbijaju Irak na komade, i koji su se proširili cijelom regijom, uz strašne posljedice – naveo je Chomsky u intervjuu kojeg su brojni “alternativni” ljevičarski mediji prenijeli pod naslovom “SAD je iznjedrio fundamentalističkog Frankensteina na Bliskom Istoku”.

Chomsky je između ostalog kazao i kako se vjerski fanatizam širi i na Zapadu, dok se demokracija urušava te kako je SAD “živi primjer” toga.

Osim na stanje u Iraku i Siriji, Chomsky se osvrnuo i na situaciju u Pojasu Gaze, ali i Ukrajini, gdje opet kao glavnog krivca vidi SAD koji “širi svoju dominaciju”.

– Ukrajina je zasigurno sljedeća zrelo voće koje se SAD nada brati sa stabla – kazao je poručivši kako je “SAD korijen trenutne krize u Ukrajini”, prenosi Index.hr.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close