Chomsky: Da biste uništili DAIŠ morate uništiti vehabizam!

DAIŠ ne može biti poražen vojnom silom, a intenziviranjem vazdušnih napada na terorističke organizacije, Zapad povećava vjerovatnoću velikih terorističkih napada nalik onima u Parizu 13. novembra, kaže proslavljeni američki naučnik Noam Čomski.

Ako Zapad želi da smanji mogućnost daljih terorističkih napada, treba da se bavi uzrocima terorističkih napada u Parizu, istakao je Čomski.

Uzroci tih terorističkih napada su invazija na Irak i Afganistan, kao i vehabizacija sunitskog islama, što je rezultiralo usponom globalnog radikalnog islamizma, objasnio je profesor Čomski.

Dakle, prije nego što skoči u bombardovanje DAIŠ-a na Bliskom Istoku, Zapad treba prvo da se zapita zbog čega je do svega došlo, ističe on.

“Ako želite da se to završi, prvo pitanje koje se postavlja je: zašto je do toga došlo? Koji su bili neposredni uzroci i šta su bili dublji korijeni?“, rekao je profesor Čomski u intervjuu za nezavisnu i neprofitnu online globalnu medijsku mrežu “Activism Munchen“.

U suprotnom, jednostavna strategija bombardovanje neće učiniti ništa osim što će povećati rizik od dodatnih terorističkih napada, tvrdi on.

Osim toga, Čomski je dodao da je vjerovatno nemoguće pobijediti DAIŠ vojnom silom, ali čak i da se to dogodi i Zapad uspije da uništi teroriste, nešto lošije bi se pojavilo umjesto toga ako osnovni uzroci ne bi bili pravilno uklonjeni.

(Global CIR/Agencije)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close