Četiri razloga zbog kojih je voda važna

Voda je glavni dio ljudskog tijela i nijedan biohemijski i metabolički proces u organizmu se ne može odvijati bez vode.

– Vodom se transportuju hranljive materije do svih ćelija u organizmu, a isto tako se vrši i transport završnih produkata metabolizma do pluća, kože, crijeva, bubrega i time čisti tijelo – kaže nutricionista Ljubiša Knežević.

Bilans vode mora biti uravnotežen, odnosno mora se vršiti ravnomjerno unošenje i izlučivanje vode. Odraslom čovjeku je potrebno od 2 do 2,6 litara pri umjerenoj klimi, umjerenoj ishrani i lakšem poslu.

– Od toga je neophodno unijeti od 1,5 do 2 litra čiste vode. Potrebne količine vode čovjek ne crpi samo iz tečnosti već i preko hrane, unošenjem voća i povrća – kaže Knežević, i napominje kako je vodu neophodno piti stalno, a ne samo kada smo žedni, jer je tada organizam već dehidrirao. Najoptimalnija temperatura vode je od osam do 15 stepeni, piše Ženablic.

– Ono što bi trebalo da znaju svi koji ne unose dovoljno vode u organizam je da nedostatak vode dovodi do žeđi, suhoće usta, smanjenog lučenja mokraće, gubitka tjelesne težine, povećanja temperature tijela, ubrzanog procesa starenja jer se ćelije suše, pojačanog rada srca, pulsa, psihičkih problema, pa i smrti – kaže Knežević, i napominje kako pretjerana žeđ može biti simptom dijabetesa, gubitka elektrolita i raznih upala u organizmu.

1) Voda reguliše temperaturu tijela
Bez dovoljno vode, temperatura ljudskog tijela raste, što može dovesti do grčenja mišića, pa čak i do otežanog rada srca. Posljedica toga može biti i srčani udar.

2) Vlaži pluća i omogućava unošenje kiseonika
Ukoliko ne unosimo dovoljno vode, pluća neće raditi dobro, kiseonik će samim tim teže stizati do ćelija i mozga, a u organizmu će se zadržavati ugljen-dioksid.

3) Preko vode se provode nervni impulsi
Smanjenim unosom vode u organizam, smanjuje se volumen krvi koji dolazi u srce, mozak, mišiće i sve važne organe, što može imati ozbiljne zdravstvene posljedice.

4) Vodom se održava i funkcija bubrega
Za dobar rad bubrega neophodno je unositi optimalne količine vode. Pored toga, voda sprečava nastanak kamena u bubregu jer razređuje soli i minerale u urinu.

 

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close