Četiri problema koje nijedan brak ne može da preživi

Postoje četiri nesavladiva problema (prevara nije među njima) koje nijedan brak ne može da preživi, tvrdi vodeći stručnjak za razvode

Psihoterapeut i stručnjak za razvode Micky McQuaid kaže da prevara nije jedan od vodećih razloga za razvod braka, ali da je često simptom jednog od četiri dublja problema, koji dovode do kraja braka.

1. Prestali ste da budete partneri

Kada jedan partner osjeća da je drugi nezreo, neodgovoran, da mu se ne može vjerovati ili da je sebičan, bračna dinamika se raspada, uništavajući intimnost i seksualnu privlačnost. Jedan partner će se tada “otuđiti”.

Često nema povratka od otuđenja, pa je važno prepoznati šta se dešava i konsultovati bračnog savjetnika prije konačnog raskida. Bračni savjetnik ne može da stvori vezu, samo da je ojača.

2. Hronično žaljenje i prebacivanje krivice

Kada se bračni problemi ne rješavaju na zadovoljstvo obje strane, ogorčenje se gomila i to uništava vezu. Rješavanje problema kompromisom je mnogo važnije nego biti “u pravu”. Oni koji ne mogu da prihvate odgovornost su osuđeni na propast u vezama.

3. Narcisizam 

Svako je sklon narcisizmu do nekog stepena, ali to je problematično kada partneri nisu u stanju da se saosjećaju jedno sa drugim i umjesto toga se takmiče oko toga ko radi više, ko provodi više vremena sa djecom, ko je imao teži dan. Kada partneri ne shvataju doprinos onog drugog, svako pretpostavlja da je onom drugom lakše i nijedno se ne osjeća shvaćeno.

4. Zavisnost

Zavisnost će uvijek biti glavna stvar zavisniku, prije braka i djece, i njihov partner će biti ljut i postiđen njihovim nedostatkom obzira prema drugima. Ako zavisnik nije u stanju da se oslobodi svoje navike, prebacivaće krivicu na partnera, koji može da pokuša da održi vezu neko vrijeme, posebno ako imaju i djecu, ali će na kraju morati da odustane ako nema oporavka.

(24sata.info)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close