Cerić: Sa iskušenjima se suočimo hrabro i pametno

Predizborna kampanja, premda zvanično počinje tek za nešto više od dvije sedmice, već je uveliko u toku, saopćeno je danas iz Ureda nezavisnog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Mustafe Cerića. Kako je istaknuto u saopćenju više je nego očito da se medijski prostor, u tom smislu, zloupotrebljava i koristi za kojekakva politička prepucavanja i potkusurivanja, međusobna podmetanja i optuživanja, te upravo takva situacija među biračima stvara konfuziju i odbojnost prema demokratskom činu glasanja.

Cerić stoga ponavlja svoj apel za fer i poštenu predizbornu kampanju, dostojnu jednog savremenog demokratskog društva.

Po njegovim riječima država Bosna i Hercegovina i bošnjački narod suočavaju se sa jednim od najvećih iskušenja do sada, a politička konfuzija uzrokuje unutrašnje podjele pothranjene kratkovidošću, ličnim interesima i moralnom nedosljednošću.

– To sve kod bošnjačkog naroda proizvodi strah od nepoznatog, a, zapravo, strah vještački proizvodi zasljepljenost nekih koji u trenutnom haosu ne vide ništa osim sami sebe i svoj sitni interes. Zbog toga, osjećam dužnost da se obratim Bošnjacima, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju, da shvate historijski trenutak u kome se nalazi naš narod i da ne nasijedaju na oprobane metode zastrašivanja, diskvalifikacije i kriminalizacije pojedinaca i grupa u svojim redovima, koji se odvaže dignuti glas protiv korupcije, nemorala, nereda, nepotizma, ličnih interesa… nepravde, naglašava Cerić.

Stoga, trenutni napadi, dodaje Cerić, kao i oni koji će tek uslijediti na sve koji hoće, mogu i znaju kako promijeniti stanje političkog haosa u Bošnjaka, imaju za cilj spriječiti odlučno bošnjačko političko okrupnjavanje i snažno uzdizanje kao jedino rješenje koje bi bošnjačkom narodu moglo vratiti snagu i samopouzdanje, čast i ponos, a državi funkcionalnost i dignitet.

– Napadi koji se najavljuju ovih dana s ciljem razbijanja i onemogućavanja inicijative bošnjačkog političkog okrupnjavanja radi spasa države i naroda, iskrene patriote naše zemlje treba samo osnažiti na našem putu da dignemo glas protiv eliminiranja bošnjačkog političkog faktora, navodi Cerić.

Smatra također da političari, kojima su Bošnjaci već jednom povjerovali, a koji su ih onda iznevjerili, ponovo se služe metodom provociranja diskvalifikacije onih koji im smetaju na njihovom putu razjedinjavanja, obezglavljivanja i obeznađivanja bošnjačkog naroda i u tu svrhu bespoštedno koriste medije i pojedince koji pristaju biti sredstvom te prljave igre.

-Osjećajući moralnu odgovornost i patriotsku dužnost, ovim pozivam Bošnjake da se oslobode straha, da vjeruju u slobodu i prava koja su im zagarantirana, te da svojom rječju i svojim postupkom čine sve, kroz svoje organizacije, stranačke ili nestranačke, kako bi se Bošnjaci okupili oko jednog zajedničkog cilja, a to je da sačuvaju zemlju i urede državu, zajedno sa svima koji je vole i koji u njoj žive, navodi Cerić.

Također izražava uvjerenje da zavjere i opstrukcije ovoga puta neće uspjeti, već da će Bošnjaci prepoznati historijski trenutak u kojem trebaju jasno, odlučno i slobodno kazati: „Ovo je crta ispod koje se ne smije!“, a to je da se država ne smije dati nedomaćinima, neodgovornima i svakako ne onima koji za nju nemaju nikakvog osjećaja.

Također, crvena linija ispod koje se ne može je i to da se Bošnjake i dalje dijeli međusobno i da svoju sudbinu poklanjaju onima koji za njih nemaju ni srca, ni duše, a ni pameti.

-Želim uvjeriti sve Bošnjake da nas na ovom putu ništa ne može omesti, ništa nas ne može uplašiti ni zaustaviti, jer ovo je vrijeme kada mi Bošnjaci imamo izbor – ili čast ili poniženje. Stoga, Bošnjaci, izbor je naš – ili uspravni ili pognuti! I neka svi znaju da se mi klanjamo samo uzvišenom Bogu, kazao je nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Mustafa Cerić, saopćio je Cerićev Ured za odnose s javnošću.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close