Cerić nakon pobjede nad svjetskom prvakinjom: Proradio je bosanski inat

Najbolja bh. džudistikinja Larisa Cerić osvojila je bronzanu medalju na Grand slam judo turniru u Parizu, a tim povodom je održana današnja konferencija za medije.

(Klix.ba – Foto: Nedim Grabovica)

Cerić je u u borbi za bronzanu medalju u kategoriji 78+ pobijedila Yu Song iz Kine, aktuelnu svjetsku prvakinju koja je i trenutno vodeća na svjetskoj rang listi.

“Ovo je najjači svjetski turnir, kao Wimbledon u tenisu, u hijerarhiji ispod svjetskog, ali iznad evropskog prvenstva. Naša Larisa je prvi put za BiH osvojila medalju na ovako jakom turniru. Ovaj turnir je i kvalifikacijsko takmičenje za Olimpijske igre. Larisa je osvojila novih 200 bodova, sada je deveta na rang listi, a cilj je da bude među osam najboljih, kako bi mogla biti nositeljica na OI. Olimpijsku normu imamo, ona nije upitna, a na predstojećim turnirima želimo da se stabilizujemo među osam najboljih na rang listi. Turnir je održan u Parizu, kolijevci evropskog juda. Karte su bile rasprodane, a Larisa je pred 15.000 gledatelja pobijedila aktuelnu svjetsku prvakinju i trenutno najbolje rangiranu džudisticu, koja ima više od 3.000 bodova. Larisa nas je bronzanom medaljom mnogo obradovala. Ovo je iznimno dobar rezultat, koji budi nadu da na OI možemo računati na dobar plasman”, izjavio je trener Branislav Crnogorac.

Branislav Crnogorac (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Istakao je da su, kao i u svakom sportu, bh. institucije ponovo zakazale kada je riječ o finansijskoj pomoći.

“Finansijska sredstva su nedostatna. Institucije u ovoj zemlji ne pokazuju interes, nikoga nije briga da li će Larisa osvojiti medalje. Od običnog čovjeka ne očekujem ništa, ali od institucija koje su zadužene za to svakako očekujem. To je definitivno diskriminirajuće u odnosu na neke ekipne sportove”.

Larisa Cerić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Naša džudistkinja Larisa Cerić nije krila zadovoljstvo pobjedom nad najboljom džudistkinjom na svijetu, od koje je ranije gubila.

“Imala sam težak žrijeb, ali sam dala sve od sebe, prošla sve teške konkurentkinje od kojih sam ranije gubila. Od Yu Song sam također ranije gubila, ali sam željela pobijediti. Proradio je bosanski inat. Nije se lako boriti s nekim ko je favorit turnira. Dala sam sve od sebe i iz korektno suđenje sam uspjela pobijediti. Bila sam 13. na rang listi, a sada sam deveta. Veoma sam sretna. Čekaju me brojni turniri, kao i grand slam u Abu Dhabiju, na koji putujem već danas”, rekla je Cerić.

Larisa se već okreće novim izazovima koje je očekuju u narednom periodu, među kojima su veliki i značajni turniri u Abu Dhabiju, Japanu, Kini i Južnoj Koreji.

“Cilj je da uđem među osam kako bi imala lakši žrijeb. Tokom karijere sam imala problema i povreda, ali sam uvijek imala ljude oko sebe koji su vjerovali u mene i davali mi dodatnu snagu. Preko svih prepreka ćemo i dalje zajedno prelaziti. Pobjedom protiv svjetske prvakinje se ne želim zanositi, ponosna jesam, ali imam još mnogo turnira. Trebam biti čvrsta i oprezna”, završila je Cerić.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close