Centralna mevludska manifestacija u Carevoj džamiji u Sarajevu

Muslimani širom Bosne i Hercegovine i Balkana večeras učenjem mevluda obilježavaju rođendan Božijeg poslanika Muhameda i prigodnim programom prisjećaju se njegovog rođenja, života i poslaničke misije

(Anadolija)

Muhamed a.s. je rođen 12. rebiul evvela po hidžretskom kalendaru, a ovaj za muslimane jedan od najznačajnijih datuma nastupio je današnjim zalaskom sunca i akšam namazom.

Centralna mevludska manifestacija održana je nakon jacije namaza u Carevoj džamiji u Sarajevu, što je ujedno i glavni događaj manifestacije „Selam, ja Resulallah“, kojom muslimani u BiH obilježavaju mjesec rođenja Božijeg poslanika Muhameda.

Mevludu u Carevoj džamiji prisustvovao je veliki broj vjernika koji su prigodnim programom, zikrom, učenjem ilahija i predavanjem o životu Poslanika islama obilježili rođendan Božijeg odabranika. Muftija sarajevski Husein ef. Smajić govorio je o nemjerljivom značaju Muhamedovog poslanstva za sve ljude svijeta, o njegovom životu i misiji, a mevlud je proučio hor Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

U razgovoru za agenciju Anadolija, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Ferid ef. Dautovićrekao je da je mevlud za muslimane Bošnjake važan pokazatelj ljubavi prema poslaniku Muhammedu.

„Kroz mevlud ponovo, u svakoj godini i svakom radosnom trenutku, vjernici se podsjećaju poslanika Muhammeda alejhiselam i njegov život koji je model identifikacije za svakog muslimana. Mevlud nije samo čin. Samim učenjem mevluda i salavata na poslanika, mi želimo da više upoznamo poslanika da bi mogli slijediti njegov put i njegov život. Dragi Bog nas uči da je on uzor za one koji u dragog Boga vjeruju i nadaju se susretu sa Njim“, naglasio je Dautović.

Glavni imam istakao je da mevlud ima za cilj da vjernike nauči načinu života poslanika Muhammeda, koji je bio čovjek i poslanik i uzor kako treba živjeti. Poslanik je podučio kako se treba ponašati prema roditeljima, supružnicima, rodbini, komšijama, te kako pomagati bolesne, siromašne i nemoćne, dodao je Dautović.

Manifestacijom „Selam, ja Resulallah“, koju već sedmu godinu zaredom organizuje Medžlis Islamske zajednice u Sarajevu, obilježava se mjesec rođenja poslanika Muhammeda. Ove godine manifestacija traje od 15. januara do 11. februara.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close