Centralna manifestacija u Visokom: 4. april, Međunarodni dan borbe protiv mina

Povodom obilježavanja 4. aprila, Međunarodnog dana borbe protiv mina, centralna manifestacija će se održati 04. aprila 2014. godine sa početkom u 11:30 sati na lokaciji LZ Vrela, u MZ Čekrečije, općina Visoko.

Ove godine Dan borbe protiv mina se obilježava sa porukom “Korak više za sigurno okruženje, za razvoj i prosperitet BiH na putu ka Evropskoj uniji”.

Tom prilikom, na manifestaciji će se obratiti Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, ambasador Peter Sorensen, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, predstavnik/ca, Ministarstva civilnih poslova BiH, predstavnik/ca Zajedničke komisije za odbranu i bezbijednost Parlamentarne skupštine BiH, Amra Babić, Načelnica Općine Visoko i predstavnik/ca organizacija koje provode projekte protivminskih akcija koje je finansirala EU kroz IPA 2011.

Nakon obraćanja, zvanice će prisustvovati pokaznoj vježbi humanitarnog deminiranja od strane Oružanih snaga BiH i obići razvojne projekte u blizini lokacija deminiranih zahvaljujući sredstvima EU iz IPA 2011.

Organizatori ove manifestacije su Centar za uklanjanje mina u BiH, Delegacija Evropske unije u BiH, Oružane snage BiH i Općina Visoko.

Službeni dopis:

Obilježavanje 4. aprila Dana borbe protiv mina

Bosna i Hercegovina korak više za sigurno okruženje

 

Povodom obilježavanja 4. aprila, Međunarodnog dana borbe protiv mina, centralna manifestacija  će se održati 04. aprila 2014. godine sa početkom u 11:30 časova na lokaciji LZ Vrela, u MZ Čekrečije, općini Visoko.

 

Ove godine Dan borbe protiv mina se obilježava sa porukom “Korak više za sigurno okruženje, za razvoj i prosperitet BiH na putu ka Evropskoj uniji“.

 

Tom prilikom, na manifestaciji će se obratiti Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, ambasador Peter Sorensen, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, predstavnik/ca, Ministarstva civilnih poslova BiH, predstavnik/ca Zajedničke komisije za odbranu i bezbijednost Parlamentarne skupštine BiH, Amra Babić, načelnica Općine Visoko i predstavnik/ca organizacija koje provode projekte protivminskih akcija koje je finansirala EU kroz IPA 2011.

 

Nakon obraćanja, zvanice će prisustvovati pokaznoj vježbi humanitarnog deminiranja od strane Oružanih snaga BiH i obići razvojne projekte u blizini lokacija deminiranih zahvaljujući sredstvima EU iz IPA 2011.

 

Izjave za medije su planirane u 13:00 sati.

 

Organizatori ove manifestacije su Centar za uklanjanje mina u BiH, Delegacija Evropske unije u BiH, Oružane snage BiH i Općina Visoko. Događaju će prisustvovati zvaničnici državnog i entitetskog nivoa, predstavnici donatora i međunarodnih organizacija.

Opasnost od mina je nažalost, odavno naša svakodnevnica. Zato o ovoj temi ne trebamo misliti samo na ovaj dan, nego uvijek, naročito kada se vodimo činjenicom da je naša zemlja jedna od minski najzagađenijih u Evropi.

 

U skladu s tim, pozivamo vas da u skladu sa vašim mogućnostima propratite navedeni događaj i date svoj doprinos u dostizanju zemlje bez mina do 2019.godine.

 

Više informacija na: 033/253-886

Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini

 

PLAN OBILJEŽAVANJA MEĐUNARODNOG DANA BORBE PROTIV MINA I PROMOCIJA PROJEKATA PROTIVMINSKIH AKCIJA KOJE JE FINANSIRALA EU

 

„Korak više za sigurno okruženje, za razvoj i prosperitet BiH na putu ka Evropskoj uniji“

 

Međunarodni dan borbe protiv mina biće i ove godine obilježen u BiH promocijom različitih projekata protivminskih akcija. Obilježavanje međunarodnog Dana borbe protiv mina planirano je zajedničkom organizacijom i saradnjom sa Delegacijom Evropske unije u BiH, Oružanim snagama BiH, Općinom Visoko i Centrom za uklanjanje mina u BiH.

 

 

Datum:            Petak, 04. april 2014. godine

Mjesto:           Lokacija Vrela, MZ Čekrečije u općini Visoko

Vrijeme:          11,00 – 14,00 časova

 

11,00-11,30     Prijem zvanica u blizini projekta LZ Vrela, Visoko

11,30-11,35     Obraćanje Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

11,35-11,40     Obraćanje ambasadora Petera Sorensena, šefa Delegacije EU u BiH specijalnog

predstavnika EU

 

11,40-11,45     Obraćanje predstavnika/ce Ministarstva civilnih poslova BiH

11,45-11,50    Obraćanje predstavnika/ce Zajedničke komisije za odbranu i

bezbijednost Parlamentarne skupštine BiH

 

11,50-11,55    Obraćanje Amre Babić, načelnice općine Visoko

 

11,55-12,00       Obraćanje predstavnika organizacija koje provode projekte protivminskih akcija koje

je finansirala EU kroz IPA 2011.

 

12,00-13,00     Pokazna vježba deminiranja i obilazak razvojnih projekata u

blizini lokacija deminiranih putem EU sredstava iz IPA 2011.

 

13,00-13,30     Izjave za medije

 

13,30- 14,00    Prigodna zakuska

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close