Centralna izborna komisija BiH objavila: Entitetsko državljanstvo nije uvjet

Za izlazak na predstojeće opšte izbore u BiH građani distrikta Brčko više nisu uvjetovani upisivanjem entitetskog državljanstva u svoje lične karte, odluka je koju su objavili predstavnici Centralne izborne komisije BiH početkom ovog mjeseca.

Oslobođenje

Umjesto toga, do 28. avgusta dat im je rok da pribave uvjerenje o entitetskom državljanstvu da bi ostvarili biračko pravo, saopštila je predsjednica Lokalne izborne komisije distrikta Andrea Štrkalj – Mrkonjić. Istovremeno, predsjednik Centralne izborne komisije BiH Stjepan Mikić naveo  je da do 15. maja u centralni birački spisak moraju da budu upisani svi koji žele da iskoriste pasivno biračko pravo, odnosno da se kao kandidati političkih partija ili samostalni kandidati nađu na listama na predstojećim opštim izborima u BiH.

Ovom odlukom, nada se Mujo Hadžić, bit će okončana njegova devetomjesečna agonija u dokazivanju da se državni zakoni, neovisno o mjestu prebivališta, moraju za sve građane BiH primjenjivati pod istim uvjetima.

Noćna mora Muje Hadžića

Podsjećamo da prošle godine, nakon što je po isteku lične karte uspio, kako je sam izjavio, predati zahtjev za izdavanje lične karte bez navođenja entitetskog državljanstva, što se, kako navodi, može smatrati uspjehom jer se morao nadmudrivati sa čitavom službom da ga kao takvog zaprime, Hadžić, inače službenik Vlade distrikta, nije ni slutio da će se jedan rutinski administrativni postupak pretvoriti doslovno u noćnu moru. Osim pokretanja disciplinskog postupka protiv njega, uz obrazloženje da ne poštuje instituciju u kojoj radi pošto je javno progovorio o ovom pitanju, svoje pravo da bude samo državljanin BiH Hadžić je morao ostvarivati pokretanjem sudskog postupka.

Nametanje obaveze odabira entitetskog državljanstva u procesu pribavljanja ličnih dokumenata u BiH važilo je samo za građanima Brčko distrikta i kao takvo ih je dovelo u potpuno neravnopravan položaj u odnosu na sve ostale građane u BiH, upozorio je u tada Mirsad Đapo, visoki funkcioner SDP-a BiH. Ta obaveza bila je na snazi od marta 2012. i regulisana je Zakonom o ličnoj karti, uz obrazloženje da se jedino na taj način mogu ispoštovati obaveze iz Izbornog zakona BiH.

Spašeni glasovi

Koncem prošle godine od 82 hiljade Brčaka upisanih u birački spisak, svega 9.900 lica s pravom glasa imalo je lične karte u kojima je upisano entitetsko državljanstvo. Čak i da su se svi Brčaci s pravom glas odlučili da izvade nove ličke karte i opredijele za entitetsko državljanstvo administrativni postupak je takav da bi ih mjesečno tek 1.500 dobilo nove lične isprave. Drugim riječima, na izbore bi u oktobru naredne godine moglo izaći tek 25 hiljada građana.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close