Čengić: Vlasti zaboravile na obećano – privreda i reforme

Zajednički sastanak Udruge poslodavaca FBiH, federalnog premijera Fadila Novalića i resornih ministara na kojem su se pokušala iznaći rješenja rasterećenja gospodarstva i poboljšavanja poslovnog ambijenta održan je u srijedu u Mostaru.

– Gospodarstvenici u suštini ne traže ništa drugo, već ono što smo obećali kroz ekspoze i ono što predviđa reformska agenta međunarodne zajednice -kazao je u izjavi za novinare federalni premijer, naglasivši kako je na sastanku najviše riječi bilo o zapošljavanju, novom zakonu o radu, te smanjenu opterećenja poslodavaca.

Što se pak tiče novog zakona o radu i kada se može očekivati njegovo donošenje, premijer je kazao kako se do kraja ovog mjeseca moraju završiti pregovori između poslodavaca, Vlade i sindikata.

– Ako nešto ne bude usuglašeno, onda će Vlada idući mjesec odlučiti što će se točno usvojiti – kazao je Novalić.

Predsjednik Udruge poslodavaca FBiH Safudin Čengić, odgovarajući na pitanje kakav je odnos vlasti prema poslodavcima, kazao je kako su po prvi puta u prigodi da, ono što poslodavci smatraju da treba biti prioritet, bude uvršetno u program Vlade.

– Raduje nas da je to stavljeno na papir. No, ono što nas brine u ovom trenutku jeste činjenica da imamo sedam mjeseci iza sebe, a nemamo nikakvih konkretnih poteza. Očito je da su političke strukture unutar Federacije, zbog nemogućnosti međusobnog dogovora, praktično zaboravili na ono što su obećali na početku, a to je da su prioriteti gospodarstvo i reforme – kazao je Čengić.

Poslodavci su od federalnog premijera zatražili cjelovitu reformu opterećenja na rad, radno-pravnog zakonodavstva, reformu javne uprave te ukidanje raznih nameta koje poslodavce sprečavaju da budu konkurenti na tržištu.

Ekonomski stručnjak prof. dr. sc. Vjekoslav Domljan kazao je kako smatra da je u BiH vrlo teško upravljati ekonomijom sa strane potražnje te da bi se trebalo okrenuti ponudi i s te strane pokušati povećati proizvodnju.

Domljan je spomenuo i poresku politiku kojom je, po njegovom mišljenju, vrlo važno poticati investiranje i zapošljavanje.

Govoreći o novom zakonu o radu, prof. Domljan je postavio pitanje koliko se time zakonom uopće može postići u situaciji kada imamo zaposlene od kojih neki i ne dobivaju plaću, a neki su minimalno plaćeni.

– Privatni sektor je vrlo slab, a na njegovim leđima sve počiva. Zbog toga treba raditi na razvijanju privatnog sektora, posebice podržavanjem investicija jer će to omogućiti da se BiH pomakne sa zadnjeg mjesta u Europi kada je u pitanju životni standard građana – kazao je Domljan.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close