Čelnici 11 saveza regije u Beogradu usaglašavaju stav

Fudbal – Evropljaninu 11 glasova za predsjednika FIFA-e?

Čelnici međunarodno priznatih državnih fudbalskih saveza zemalja naše regije (Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Slovenija i Makedonija), kojima će se pridružiti i funkcioneri FS Grčke, Kipra, Albanije, Bugarske i Rumunije sastat će se 29. i 30. januara 2016. godine u Beogradu.

Kako saznaje Anadolu Agency (AA), prvi ljudi 11 nacionalnih asocijacija Jugoistočne Evrope u prijestolnici Srbije dogovarat će zajedničku strategiju za Kongres Svjetske fudbalske federacije (FIFA), koji će se održati 26. februara naredne godine.

– Platini ili Infantino –

Na dvodnevnom skupu, između ostalog, trebao bi biti usaglašen zajednički stav na osnovu kojeg će 11 spomenutih saveza glasati za jednog od kandidata za predsjednika. Pretpostavlja se da će FS Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Grčke, Kipra, Albanije, Bugarske i Rumunije na izborima za predsjednika FIFA-e 11 glasova dati jednom od evropskih kandidata.

Prije svih, glasovi bi mogli otići Michel Platiniju, suspendovanom predsjedniku Evropske fudbalske federacije (UEFA), naravno, ukoliko Francuz u konačnici bude u prilici i oficijelno biti jedan od predsjedničkih kandidata FIFA-e. I na nedavnom sastanku u Budvi (Crna Gora) “jugoistočna jedanaestorka” dala je podršku Platiniju, zahvalivši mu se za sve što je učinio za saveze iz naše šire regije. U slučaju da Platinijeva “kandidatura na čekanju” propadne, onda bi 11 glasova mogao dobiti Švicarac Gianni Infantino, aktuelni generalni sekretar UEFA-e i osoba kojoj je i zvanično ovjerena kandidatura za predsjednika FIFA-e.

– Opet i o regionalnoj ligi –

Zajedničkim stavom u izborima za predsjednika FIFA-e, poslije brojnih afera u planetarnoj organizaciji i povlačenja Josepha Seppa Blattera iz predsjedničke fotelje, savezi iz Jugoistočne Evrope žele ojačati svoju poziciju i moć u međunarodnim fudbalskim odnosima, što je veoma dobar potez uzmu li se u obzir i brojni projekti na koje će aplicirati u narednom periodu u FIFA-i i UEFA.-i, piše Anadolu Agency.

Osim o predsjedničkim izborima u FIFA-i, predstavnici FS Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Grčke, Kipra, Albanije, Bugarske i Rumunije u Boegradu nastavit će razgovore i o eventualnom formiranju regionalne lige, međusobnim prijateljskim utakmicama reprezentacija, kao i saradnji saveza.

(Vijesti.ba / AA)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close