Školovali se u inostranstvu, u BiH nemaju priliku ni volontirati

“Slala sam molbe u različite ustanove da barem volontiram, ali nisam dobila pozitivan odgovor”, kaže Snježana Ivetić, magistrica ekohidrologije.

(Piše: Milica Plavšić – Buka)

Snježana Ivetić ima 30 godina. Poslije završenog studija u Banjaluci, školovala se u Njemačkoj, Portugalu, Poljskoj, Saudijskoj Arabiji… U Njemačkoj je završila master iz ekohidrologije, ali pošto nije uspjela pronaći posao u BiH, doktorski studij planira nastaviti u Saudijskoj Arabiji. Snježana je jedna veoma zanimljiva i svestrana mlada žena, koja se, između ostalog,  rekreativno bavi penjanjem na stijenama (rockclimbing),  jogom, trčanjem…

Snježana je završila master iz ekohidrologije, nauke koja se bavi izučavanjem interakcije između vode i ekosistema.

“Ekohidrologija ujedno obuhvata i ekologiju i hidrologiju, kao i ekološki inžinjering. Na primjer, jedan ekohidrolog mogao bi da radi na restauraciji rijeke tj. riječne obale, što podrazumijeva vraćanje prirodnog stanja,  ili pak da se spriječi erozija. Još jedan primjer je rad i izučavanje uticaja mikroorganizama na organsku materiju u vodi, kao i njihovo korištenje u postrojenjima za tretiranje i obradu otpadnih voda. Bezbroj je primjera gdje se ekohidrologija može primijeniti, ali njena suština je da se omogući korištenje prirodnih resursa na održiv način”, objašnjava Snježana u razgovoru za Buku.

Obzirom na ogroman hidrološki potencijal Bosne i Hercegovine i neophodnost održivog razvoja, rekli bismo da za nju i te kako ima posla u BiH. Međutim, Snježana ne samo da nije uspjela naći posao, već nije dobila priliku ni da volontira.

“Master sam završila u septembru 2014. Vratila sam se u BiH u namjeri da nađem posao. Nažalost, nisam uspjela naći ništa. Onda sam slala molbe u različite ustanove da barem volontiram, nažalost, ni tu nisam dobila pozitivan odgovor. Tako da sam odlučila da nastavim dalje sa školovanjem, ali van prostora bivše Jugoslavije”, saopštava nam Snježana.

Nakon što je magistrirala u Njemačkoj, školovala se u Portugalu i Poljskoj, Snježana je ljetos pohađala i ljetnu školu na univerzitetu KAUST (King Abdullah University of Science & Technology) u Saudijskoj Arabiji.

“To je internacionalni univerzitet sa više od 90 različitih nacionalnosti, koji ima nezavisno uređenje, što znači da vlada Saudijske Arabije nema uticaja na pravila Univerziteta i cijelog kampusa, u kojem živi više od 5000 stanovnika. Samim tim, žene nisu pokrivene, mogu da voze auto unutar kampusa, žene i muškarci mogu biti zajedno u istoj prostoriji iako nisu ni u kakvom srodstvu itd. Jednom riječju, nema se osjećaj da si u Saudijskoj Arabiji, osim što te vrućina podsjeti na to. Ljudi su divni, gostoprimljivi, druželjubivi i spremni da pomognu i izađu u susret u svako doba. Takođe bih dodala da je univerzitet odlično organizovan, sa vrhunskim predavačima i najmodernijim laboratorijama, što pruža idealne uslove za istraživanje i naučni rad”, objašnjava Snježana.

Iz Saudijske Arabije, Snježana se vratila sa izuzetno pozitivnim utiscima, zbog čega je odlučila da na tamošnjem univerzitetu nastavi doktorske studije.

“Ponuđeno mi je da se vratim na ovaj univerzitet i da radim praksu, kao i da ostanem na doktoratu. Naravno, to sam prihvatila i vraćam se na KAUST početkom januara 2016. godine. A šta će poslije toga biti, vidjet ćemo”, kaže Snježana.

Sve troškove školovanja Snježana je finansirala putem stipendija.

“Master je bio dio Erasmus Mundus programa, koji je finansiran od strane Evropske Unije. Ostalo je takođe bilo finansirano od strane univerziteta na koje sam išla kao gostujući student. Tako da što se tiče finansiranja nisam imala nikakvih ličnih troškova, čak sam uspjela da uštedim i da putujem turistički u druge države”, priča nam Snježana.

U razgovoru za Buku, Snježana govori i o svojim hobijima, koji su joj veoma važni i koje nastoji uklopiti u svoj život bez obzira gdje se nalazi i čime se u određenom trenutku bavi.
“U penjanju sam najduže, punih 10 godina, i to mi je prva ljubav. Jednostavno volim da penjem, a pored toga tu je druženje,  kao i česti odlasci u prirodu. Trčati sam počela prije tri godine, i to me ispunjava na jedinstven način i daje mi osjećaj slobode. Jogu sam počela praktikovati unazad dvije godine. Naravno, odmah sam se zaljubila i nastavila sa praksom. Sve tri pomenute aktivnosti mi daju nešto posebno, različitu vrstu satisfakcije. A pored svakodnevnog stresnog života, potrebno je da se čovjek opusti i nađe vremena za sebe. Tako i ja, nije bitno gdje sam i čime se u tom trenutku bavim, trudim se da uklopim ove aktivnosti u svoj život. Planiram i organizujem se shodno obavezama koje imam. Bitna je samo volja i to je to.”

Snježana je samo jedna od mnogih mladih stručnjaka koji će svoju sreću potražiti van BiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close