Čelik istupio iz Lige mladih ZDK

Nije nikakva tajna da OKK Čelik iz Zenice, koji će naredne sezone biti jedini predstavnik Regionalnog košarkaškog saveza Zenica u Ligi 12 za seniore, nije u ljubavi s vodstvom ove organizacije. 

Ali, nakon odluke RKSZ-a da službenim rezultatom 20:0 za Netse registrira mečeve 18. kola sve tri selekcije Lige mladih Zeničko-dobojskog kantona, u zeničkom su klubu donijeli odluku o istupanju iz Lige ZDK, koja će važiti i za narednu sezonu.

– Mi smo 11. aprila uputili molbu i prema RKS i KK Nets za prolongiranje odigravanje utakmica 18. kola, koje su direktno odlučivale o plasmanu na Federalno takmičenje, te ponudili i alternativu za odigravanje utakmica. Konkretno, ponudili smo dvoranu Bilmišće ili Arenu, gdje trenira naš prvi tim – kazao je na današnjoj press-konferenciji predsjednik OKK Čelik Kasim Sarajlić.

On je dodao da nisu naišli na razumijevanje gradskog klub Netsa, ali i RKSZ-a.

– Oni su se oglušili na naše ponude, praktično ih nisu ni razmatrali. Naša se ekipa nije mogla pojaviti na zakazani termin utakmice, zato što mi igramo i Ligu mladih BiH. Omladinske selekcije našeg kluba učestvuju uporedo u osam ligaških takmičenja, a što je, po meni, veliki podvig i kvalitet rada OKK Čelik – kaže Sarajlić, koji dodaje i da pomjeranje termina nije neuobičajeno.

– Ovog puta želim se zahvaliti RKSZ i Komesaru (Zoran Marković, op.a.) na „čestitci“ koja nas je dočekala nakon osvajanja A1 lige FBiH i plasmana u viši rang – kazao je Sarajlić, koji je podvukao da nikoga iz RKSZ-a nije bilo u Prozoru, gdje su oni igrali utakmicu za plasman u Ligu 12.

Niko iz RKSZ-a nije reagirao ni na sramnu odluku IOKSBiH da, uprkos ocjeni komesara i vodstva A1 lige FBiH, dvoranu u Jablanici proglasi uslovnom i za odigravanje utakmica play-offa, a koja je, pod medijskim pritiskom i nakon reakcije iz OKK Čelik promijenjena, a Turbina je svoje mečeve morala igrati u Prozoru.

Strah kome će pripasti kotizacija

Šef struke seniorskog tima i v.d. direktor kluba Nedžad Hodžić, smatra kako je ovakva odluka od RKSZ-a donesena samo zato što su u istom terminu igrali utakmice Lige mladih BiH (nedjelja, 13. april, op.a.).

– Ovo je odnos RKSZ prema KS BiH, između kojih vlada animozitet od kako je nastala Liga mladih BiH. To je, čisto, borba za kotizaciju, odnosno strah hoću li iduće godine moći naplatiti kotizaciju. Zato što će, vjerovatno, iduće godine Liga BiH biti oficijelna i na osnovu nje će se redati predstavnici za prvaka BiH. A to nije i slučaj ove godine – kaže Hodžić.

On je najavio da će o svemu obavijestiti i Ministarstvo nauke, kulture i sporta ZDK, koje plaća kotizaciju klubovima za Ligu mladih ZDK, a od RKSZ tražiti povrat kotizacije.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close